RADNA POSETA MINISTARKE ČOMIĆ RASINSKOM OKRUGU

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog obilazi okruge u Srbiji sa ciljem praćenja primene Zakona o planskom sistemu i sa krajnjim ciljem da se u izveštajima Evropske unije promeni ocena da Srbija, iako ima odlične propise, iste slabo primenjuje. Do sada je, od 29 upravnih okruga u Srbiji, Ministarka zadužena za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić, sa saradnicima, obišla 18 okruga. Danas je održan sastanak i u kruševačkoj gradskoj upravi sa predstavnicima svih opština Rasinskog okruga. Resorno ministarstvo dakle pružiće pomoć za resurse, znanje, sredstva… za sve ono što lokalnim samoupravama treba kako bi se Zakoni i propisi sprovodili adekvatno. Teme današnjeg sastanka u gradskoj upravi u Kruševcu bili su rodna ravnopravnost i nediskriminacija nacionalnih manjina. Grad Kruševac je dosta uradio po pitanju rodne ravnopravnosti od 2014. godine od kada je potpisnik Povelje o rodnoj ravnopravnosti, a naša lokalna samouprava je i dobitnik više nagrada vezanih za ovu oblast. Poslednja je stigla od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu koja Kruševac karakteriše kao antidiskriminišuću sredinu. Po pitanju rodne ravnopravnosti, Rasinski okrug može da se pohvali odličnom statistikom o broju žena na rukovodećim mestima. Od 6 lokalnih samouprava na čelu čak pet opština su žene.

Zakon o rodnoj ravnopravnosti, koji je izazvao brojne polemike u javnosti, stupio je na snagu. „Uravnoteženost oba pola postoji ako je taj procenat 40 do 50 procenata. Niži procenti predstavljaju rodni disbalans, pa nije bitno da li su u pitanju muškarci ili žene. Pogrešna je percepcija da se radi o ravnopravnosti žena, već se radi o ravnopravnosti svih nas“, povodom stupanja na snagu ovog Zakona rekla je Brankica Janković, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti.“ Ali Zakon o rodnoj ravnopravnosti uvodi u srpski jezik i nove reči gramatičkog ženskog roda, ali nije moguće to nametnuti jeziku, bez nasilja nad jezikom, po zakonskom dekretu“, smartaju u Odboru za standardizaciju srpskog jezika SANU. Ministarka Čomić se nada da će sa SANU i Maticom srpskom zajedno raditi na normiranju srpskog jezika.

Osim Zakona o rodnoj ravnopravnosti, u javnosti je polemiku pokrenuo i nacrt Zakona o istopolnim zajednicama, a nekoliko Udruženja i političkih partija otvoreno govore protiv ovog Zakona. Srpska radikalna stranka mesecima unazad prikuplja potpise podrške peticiji protiv Zakona o istopolnim zajednicama, a današnji dolazak Ministarke Čomić, čije Ministarstvo je i predložilo Nacrt, iskoristili su da ispred gradske kuće postave štand za prikupljanje potpisa i obrate se novinarima i građanima. Do susreta kruševačkih radikala i Ministarke međutim nije došlo.