PROMOCIJA PROGRAMA „SRBIJA I EU – OPREMA ZA PRIVREDU“

Program „Srbija i EU – oprema za privredu“, kroz koji će sa 3,1 milijardu dinara biti podržano oko 600 mikro i malih preduzeća, preduzetnika i zadruga, izuzetno je važan za privredu Srbije, rečeno je u Ministarstvu privrede. Srbija preko Ministarstva privrede program finansira sa 1,9 milijardi dinara, a dodatna sredstva od 11 miliona evra obezbedila je Evropska unija koja se priključila programu.

Ministarka privrede Anđelka Atanasković ocenila je da je to sada 3,1 milijardu dinara podrške za našu privredu, što je veoma značajno u ovom vremenu. Program je otvoren 1. juna, a iako traje do kraja godine, veliko interesovanje je od samog početka. Ministarka je naglasali da program često koriste preduzetnici, da je značajan za građevinu, te da se sredstva ove godine mogu koristiti i za solarne panele. „Od 2015. do 2021. bilo 3,4 hiljade preduzetnika koje smo podržali sa našim besplatnim sredstvima“, rekla je ona. Korisnici ovog programa četvrtinu novca dobijaju bespovratno, 70 procenata su kredit ili lizing, njihovo učešće je pet posto. „Radi se preko lizing kuća i banaka, a kao partneri u realizaciju su uključeni Razvojna agencija Srbije i Privredna komora Srbije. Hvala EU koja je prepoznala projekat kao veoma bitan za napredak privrede u Srbiji“, rekla je Atanasković. Ona je ocenila da su uslovi za dobijanje ovog novca nisu uopšte teški. Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre rekao je da EU nije samo prvi trgovinsk partner, niti samo prvi izvor stranih direktnih investicija, nego predstavlja budućnost Srbije. „Ulažemo u mikro, mala i srednja preduzeća ovde u Srbiji, jer će to jednog dana biti preduzeća u EU“, rekao je on.

Direktor Sektora za strateške analize PKS Mihailo Vesović ocenio je da ovako koncipiran program podrške za mala i mikro preduzeća rešava jedan od najvećih problema – finasiranja. Dodao je da ovaj program važan za mogućnost razvoja celog sektora jer su subvencije značajne kada kompanije imaju dodatne troškove za obnavljanje opreme.