PROCES IZRADE STRATEGIJE RAZVOJA URBANOG PODRUČJA GRADA KRUŠEVCA

U Kruševačkom pozorištu održan je Javni forum – definisanje vizije i projektnih ideja i Proces izrade strategije razvoja urbanog područja grada Kruševca. Izradu Strategije podržava Evropska unija u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije preko programa EU PRO PLUS. Prošle godine Grad Kruševac je zaključio Memorandum o razumevanju sa Kancelarijom Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) kojim se definiše tehnička podrška Programa Evropske unije za lokalni razvoj EU PRO Plus u izradi i sprovođenju Strategije razvoja urbanog područja grada Kruševca. Nakon toga, Skupština grada Kruševca je donela Odluku o pristupanju izradi Strategije, a Gradsko veće grada Kruševca je imenovalo Savet i Radnu grupu za izradu Strategije razvoja urbanog područja grada Kruševca.

U ime grada Kruševca, na javnom forumu prisutnima se obratila Jasmina Palurović, gradonačelnica Kruševca, koja je naglasila da je cilj izrade Strategije da doprinese održivom razvoju teritorije zasnovanom na unapređenju socijalnih, ekonomskih, ekoloških, klimatskih, kulturnih i prostornih aspekata razvoja. EU PRO + je trenutno najveći donatorski program u Republici Srbiji, finansiran od strane Evropske unije, a koji se sprovodi uz podršku Ministarstva za evropske integracije. Ispred EU PRO Plus tima govorio je Viktor Veljković. Forumu u kruševačkom pozorištu su prisustvovali predstavnici grada Kruševca – donosioci odluka i zaposleni u Gradskoj upravi, gradski većnici, odbornici, predstavnici javnih ustanova i preduzeća, obrazovne ustanove, organizacije civilnog društva, predstavnici iz privatnog sektora, kao i građani Kruševca.

Tokom Javnog foruma su predstavljeni su i rezultati Likovnog konkursa sa temom ,,Moj grad u budućnosti“, koji je za učenike sedmog i osmog razreda sproveo EU PRO Plus tim. Tokom održavanja Javnog foruma svi učesnici su imali prilike da glasaju za izložene radove, nakon čega su učesnicima bile dodeljene nagrade i zahvalnice. Potom je održana i prezentacija zajedničke vizije urbanog područja.