PREMINUO VLASTA VELISAVLJEVIĆ (1926 – 2021.)

Proslavljeni srpski glumac Vlasta Velisavljević preminuo je danas, u 95. godini, u bolnici “Dragica MIšić” od posledica koronavirusa. Glumac je hospitalizovan 18. marta i bio je priključen na raspirator.

Bio je najstariji aktivni glumac u Srbiji, a ostaće upamćen po višedecenijskoj karijeri i nekim od najupečatljivijih pozorišnih, filmskih i televizijskih uloga. Vlasta Velisavljević biće sahranjen u Aleji zaslužnih građana.

Vlasta se, inače, vakcinisao protiv koronavirusa 21. januara ove godine. “Ja sam se opredelio za rusku vakcinu, ali nisam mogao da je primim. Medicinari su mi rekli da ona ne može da se daje starijima od 76 godina, a ja imam 94. Rekao sam lekarima: ‘Hoću rusku zbog poznatog ruskog pisca i lekara Antona Pavloviča Čehova’. Mislio sam da će me razumeti, ali niko me, izgleda, nije razumeo. Malo sam se šalio. Iskreno da vam kažem, svejedno mi je koja je vakcina u pitanju. Bitno mi je da se zaštitim od koronavirusa i da budem zdrav”, rekao je on ranije.

Vlastimir Velisavljević je rođen 28. jula 1926. u Beogradu. Glumom je počeo da se bavi 1938. u pozorištu „Roda“, koje je vodila Nušićeva ćerka Gita Predić.  Vlasta je 1943. bio uhapšen i odveden je u nacistički logor Dortmund Herde, iz kojeg je uspeo da pobegne uz pomoć jednog majstora u fabrici koji mu je dao nemačku propusnicu, zahvaljujući kojoj je uspeo da stigne nazad u Beograd. Posle rata, s nekoliko drugova pokušao da pobegne u Ameriku, ali je bio uhvaćen i odveden u zatvor na Adi Ciganliji. Neobično, jer obožava Rusiju i rusku kulturu. Proveo je i tri godine u zatvoru na Golom otoku, na koji je odveden 1950. godine pošto, kako sam kaže, nije želeo da izda kuma, pukovnika u JNA, kojeg su optuživali da je staljinista. Kada je donet zakon o rehabilitaciji, podneo je zahtev i rehabilitovan je kao zatočenik Golog otoka. Prilikom hapšenja bio je student treće godine Pozorišne akademije u Beogradu, na kojoj je kasnije i diplomirao, u klasi Mate Miloševića, u kojoj su bili i Olivera Marković, Đuza Stojiljković, Pepi Laković, Mihailo Viktorović.

U kasnijoj glumačkoj karijeri ostvario je čak 350 uloga u pozorištu, na filmu i televiziji. Svakako najpoznatija pozorišna uloga je ona iz predstave Buba u uhu, koju je više od 1.600 puta igrao na sceni JDP-a. Od televizijskih uloga, mnogi će izdvojiti ulogu magistra Đorđevića u Boljem životu, a mlađa publika ga se seća po ulozi baba Nate u filmu Mala noćna muzika. Bio je doživotni počasni član Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu.

Ima ćerku Dubravku iz prvog braka.