PRAVOSLAVNA CRKVA PRAZNUJE SVETE VRAČI

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava Svetog Kozmu i Damjana, odnosno slavu poznatu kao Svete Vrači. Braća su bila lekari i, kako je narod verovao, čudotvorci.

 

Praznik svetih vrača Kozme i Damjana obeležava se danas u hramovima Srpske pravoslavne crkve, pravoslavnim domovima i mnogobrojnim zdravstvenim ustanovama koje svetitelje i lekare slave kao zaštitnike svoje profesije. Lekarska komora Srbije je 2007. godine i zvanično proglasila taj dan svojom slavom.

 

Prema predanju, svetitelji su pomagali i lečili ne tražeći za uzvrat ništa „radi dobitka i bogaćenja, već Boga radi“ pa su u narodu poznati kao sveti Bezsrebrenici. „Sveti Kozma i Damjan, braća po telu, rodom iz Azije, sijali su dobrim delima, pa dobiše od Boga dar isceljenja i darovaše zdravlje i dušama i telima lečeći svaku slabost i svaku nemoć“, zapisao je vladika Nikolaj Velimirović.

 

Zapisano je, takođe, da je „Kozma ljuto zamerio Damjanu kada je od Paladije, žene koju su izlečili od teške bolesti, uzeo tri jajeta i da je čak tražio da ga po smrti ne sahrane pored brata„. Praznik Svetog Kozme i Damjana-Vračevi Srpska pravoslavna crkva molitveno slavi 14. novembra po novom, a 1. novembra po starom kalendaru.

 

Jedna od najpoznatijih freski s likovima svetih Kozme i Damjana nalazi se u Pećkoj patrijaršiji, iznad sarkofaga arhiepiskopa Danila Drugog. Svetitelji Kozma i Damjan predstavljaju se na ikonama i freskama u srednjevekovnoj odeždi, s kovčežićima u kojima su nosili lekove. Sveti vrači obeležavaju se sa uverenjem da će Bog sačuvati ljude od bolesti i održati ih zdrave i sposobne za rad tokom cele godine.

 

Bolesnici se zavetuju Svetim Vračima da će ih posebno poštovati i svetkovati ukoliko ozdrave. Ovaj praznik se slavi i kao zaštita od udara groma.

 

Sveta Liturgija sa sečenjem slavskog kolača obavljena je u Hramu Svetih Vrača Kozme i Damjana u krugu Opšte bolnice Kruševac. Ove godine kolačari su Dr Marina Kostić, Dr Dragana Barišić i Dr Sanja Janković.