POSKUPLJUJE REGISTRACIJA AUTOMOBILA, SKUPLJA POLISA

Osiguravajuće kuće u prethodna dva dana I danas, podigle su cene polise osiguranja od autoodgovornosti, za oko 22% u proseku, što je podiglo i ukupnu cenu registracije. Oni koji nisu promenili cenovnike od 1. avgusta, učiniće to narednih dana.

Primer tako govori da će registracija koja je do sada koštala 27.000 dinara dobiti poskupljenje na trošak polise, koji trenutno iznosi 10.500 dinara. Konkretno, 22 posto poskupljenja na ovaj iznos značiće dodatnih 2.310 dinara. Praktično, umesto 27.000 dinara rgistracija će ubuduće koštati 29.310 dinara.

Generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Duško Jovanović detaljno je za Blic Biznis pojasnio razloge poskupljenja. “Osnovni razlog poskupljenja polise osiguranja od autoodgovornosti jeste rast cene rezervnih delova, uslovljen inflacijom na svetskom nivou. Tu je i rast cena usluga transporta i procene štete, a značajna stavka koja je uticala na poskupljenje su i više cene radnog časa u servisima jer smo dostigli cene koje su aktuelne u najrazvijenijim evropskim državama”, rekao je Duško Jovanović i dodao: “Ukupna situacija na tržištu automobila se nepovoljno odražava na poslovanje društava za osiguranje u delu AO. Sa jedne strane, proizvode se sve sofisticiranija i skuplja vozila, pre električna, koja su podložnija oštećenjima, dok sa druge strane imamo evidentan skok cene polovnih vozila na tržištu, koja su reper za određivanje naknade šteta na vozilima”, dodaje Jovanović. On naglašava i da je prethodni put cena polise osiguranja od AO promenjena 01. jula 2014. godine. Od tada do danas, zabeležena je inflacija, merena indeksom rasta potrošačkih cena, od 20,68 odsto.

Izvor: blic.rs/biznis