POSAO NA VMA, UZ USLOV ZA ZAINTERESOVANE KANDIDATE

Vojno-zdravstvene ustanove primiće 130 medicinskih sestara, laboranata, farmaceutskih tehničara, ali je neophodno da svi zainteresovani kandidati prvo odsluže vojni rok. Najviše pofesionalnih vojnika sanitetske službe, biće zaposleno na Vojnomedicinskoj akademiji, gde mesta ima za 114 medicinskih tehničara.

 

Konkurs za služenje vojnog roka za sve zainteresovane kandidate za posao u vojnom zdravstvu otvoren je do 31. jula. Na konkurs se mogu javiti mladići i devojke koji su završili srednju medicinsku školu i položili stručni ispit. Prijava kandidata obavlja se u centru Ministarstva odbrane u opštini stanovanja.

 

Zastupnik načelnika Vojnomedicinske akademije pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević kaže da se izlazi u susret i onim kandidatima koji nemaju položen stručni ispit, te da oni prvo nakon odsluženja vojnog roka u vojno-medicinskim centrima stažiraju i polože stručni ispit, pa tek onda potpisuju ugovor za posao. „Obuka kandidata traje šest meseci, kao i svako odsluženje vojnog roka. Vojno stručna obuka traje mesec i po dana, a zatim još toliko traje vojno sanitetska obuka u centru u Nišu“, kaže Vukosavljević za Tanjug. Nakon toga kandidati idu u jednu od četiri vojnozdravstvene ustanove na tromesečnu kolektivnu obuku. Po završetku obuke kandidati potpisuju ugovor na tri godine i zapošljavaju u vojno-zdravstvenim ustanovama u Srbiji.

 

Najveci broj njih bice zaposlen na Vojnomedicinskoj akademiji – 114, a ostali će biti raspoređeni u vojnim zdravstvenim ustanovama u Nišu i Novom Sadu, kao i u Centru vojnomedicinskih ustanova Beograd. Vukosavljević kaže da profesionalni vojnici sanitetske službe imaju mogućnost učešća u mirovnim misijama, što otvara mogućnost i bolje zarade. Na dobrovoljno služenje vojnog roka mogu se javiti osobe koje su rođene 1989. godine i mlađe.

Izvor: novosti.rs