POMOĆ MANASTIRU SVETE PETKE IZVORSKE /video

Manastir Sveta Petka nalazi se u selu Izvor, na šesnaestom kilometru puta Paraćin – Zaječar. Sestrinstvo manastira Sveta Petka izvorska kod Paraćina, koje broji samo 10 monahinja, a brine o 88 autističnih žena starosti od 18 do 80godina. Polovina njih je nepokretna. Neretko se i neželjena deca ostavljaju u ovom manastiru. Sestrinstvo manastira se trenutno suočava sa nedostatkom čak I osnovnih sredstava za život. U velikoj su potrebi za pelenama za odrasle do 70kg, donjim vešom, sredstvima za dezinfekciju, sredstvima za higijenu, ali i sa nedostatkom hrane. Kruševačko „Kolo srpskih sestara“ organizovalo je akciju sakupljanja namirnica u saradnji sa Bankom hrane a pod nazivom „Pomozimo da imaju i oni koji nemaju“. Akcijom je prikupljeno oko 600 kilograma namirnica, namenjenih upravo manastiru Sveta Petka Izvorska kod Paraćina, domu gde su smeštene osobe ometene u razvoju, ali i jednočlanim staračkim domaćinstvima u našem gradu.

 

Potpresednica Kola srpskih sestra Darinka Virijević zahvalila se svim sugrađanima koji učestvuju, podržavaju i pružaju pomoć onima kojima je to najpotrebnije.

 

 

Кolo srpskih sestara je osnovano 1903. u Beogradu. Osnovala ga je Nadežda Petrović, naša poznata slikarka, sa idejama ispred vremena. Na predlog Branislava Nušića, dobija ime Кolo srpskih sestara. Ta ideja i glas o časnoj nameri dolazi i u Кruševac u kome se osniva podružnica Кola srpskih sestara. Za predsednicu je izabrana Ljubica Čarević Jakovljević, učiteljica, supruga kruševačkog lekara, sa zadatkom da moralno i materijalno pomognu svojoj braći u neoslobođenim krajevima. To su činile sve do 1946. godine, kada se zabranjuje njihov rad. Rad Кola srpskih sestara obnavljen je 1992. godine sa istim programom iz 1903. godine.