POČEO JE VELIKI ILI ČASNI USKRŠNJI POST

U ponoć je počeo Vakršnji post. Naziva se i Časni, jer obuhvata vreme Isusovog stradanja i razapinjanja na Časni krst, ili Veliki zbog posebne važnosti i dužine trajanja.

Danas je Čisti ponedeljak, prvi dan Velikog posta koji najavljuje najveći hrišćanski praznik, Uskrs. Sedmonedeljni Časni post temelj je hrišćanskog puta, ali i prilika za uzdizanje duha nad telom, pobedu duhovne nad telesnom stranom. Uvek počinje u ponedeljak – prvi ponedeljak posta naziva Čisti, cela ova sedmica Čista nedelja.

Postilo se oduvek, u svakoj nevolji, u ratnoj opasnosti i stradanju, uvek kada je trebalo izmoliti Božju milost. I sam Isus Hristos postio je 40 dana i noći pre početka svoje propovedi o dolasku Carstva Nebeskoga. Svako bi trebalo da posti za sebe, bez licemerja i želje za ljudskom slavom. Do Vaskrsa, ove godine 16. aprila, od ponedeljka do petka posti se na vodi, posebno strogo sredom i petkom. Subotom i nedeljom dozvoljeno je ulje i vino, riba samo na Blagovesti, 7. i Cveti, ove godine 9. aprila.

Tokom Velikog posta vernici pristupaju pokajanju, praštanju i molitvi, a cilj je da dostojno dočekaju najveći hrišćanski praznik. Običaj je da se tokom prve – Čiste nedelje, sprema cela kuća. Veruje se da je danas dobro započeti velike poslove, jer će biti uspešni.