PENZIONERSKU KARTICU IMAĆE I KORISNICI POJEDINIH NOVČANIH NAKNADA

Korišćenje penzionerskih kartica penzionerima će biti omogućeno od 1. oktobra, a prijava kreće 15. marta. Vlada Srbije donela je i preporuku o merama koje opštine i gradovi treda da preduzmu, a kako bi omogućili ostvarivanje pogodnosti korisnicima penzionerskih kartica.

Pravo na ovu vrstu državne pomoći imaće svih 1,7 miliona penzionera, ali i dodatne ugrožene grupe. U novom pravilniku navodi se da će moći da je koriste korisnici penzije, ali i korisnici mnogih drugih grupa:

  • novčane naknade za pomoć i negu drugog lica,
  • novčane naknade za telesno oštećenje,
  • privremene naknade po osnovu druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti,
  • korisnici privremene naknade za vreme nezaposlenosti koji nisu prevedeni u invalidsku penziju,
  • invalidna deca

Kartica će biti izdavana na zahtev koji može biti i elektronski, ali podnet preko zakonskog zastupnika ili punomoćnika, elektronski ili PIO fondu. Fond vodi evidenciju o izdatim Penzionerskim karticama, pa će na internet stranici biti i spisak nevažećih.. Preko kartice olakšice će biti moguće koristiti kod pravnog lica i preduzetnika, a koristiće se uz identifikaciju. Korisniku koji koristi Penzionersku karticu prilikom plaćanja roba i usluga Fond će dodeljivati bodove preko saradnje sa Poreskom upravom, od koje će dobijati podatke. Za utrošenih 500 dinara korisniku Penzionerske kartice će Fond dodeljivati jedan bod, a tokom meseca može ostvariti bodova najviše do visine iznosa prosečne penzije u Srbiji. Na osnovu prikupljenih bodova, korisnik Penzionerske kartice će moći da ostvari određene pogodnosti kao što su popust, poklon ili nešto drugo, kod davaoca pogodnosti. Fond će voditi evidenciju o dodeljenim i utrošenim bodovima, a dodeljeni bodovi se neće moći zameniti za novac, te su neprenosivi na druga lica. Fond će i na svom sajtu i odeljku za Penzionerske kartice objaviti spisak davalaca pogodnosti. Kako je ranije bilo najavljeno, korišćenjem kartica penzioneri će imati brojne benefite, kao i popuste kada je u pitanju kupovina u radnjama i plaćanje računa, prve podele kartica mogu se očekivati već tokom leta. Kartice će im omogućiti da obave i zdravstvene preglede, koji će biti organizovani i u parkovima u velikim gradovima i domovima zdravlja. Na popuste će moći da računaju isprva u pojedinim radnjama, ali se radi na tome da se spisak velikih lanaca proširi.

blic.rs