OBELEŽENO 20 GODINA OD POČETKA BOMBARDOVANJA SRBIJE /video

Povodom Dana sećanja na stradale u NATO agresiji na Saveznu Republiku Jugoslaviju, danas je u kasarni „Rasina“ u Parunovcu održan parastos, komemorativni skup i položeni venci na Spomenik braniocima otadžbine. U ime grada, venac je položila gradonačelnik Jasmina Palurović.

 

Dana 24.marta 1999. godine, otpočelo je NATO bombardovanje na SRJ, napadom na Kosovo i Metohiju, u akciji zvanoj „Milosrdni anđeo“. Od tada, svake godine, u svim komandama, jedinicama i ustanovama Vojske Srbije, na današnji dan, održavaju se komemorativni skupovi, uz polaganje venaca.

 

U kasarni „Rasina“, vence su položili: delegacija Vojske Srbije – garnizon Kruševac, gradonačelnik Jasmina Palurović,  načelnik Rasinskog upravnog okruga Branislav Vesić, Vojni penzioneri, Savez rezervnih vojnih starešina, SUBNOR, delegacija Ratnih vojnih invalida, Kolo srpskih sestara, Udruženje „Graditelji mira“, Udruženje za negovanje slobodarskih tradccija, Odred izviđača Kruševac, Veterani  125. motorizovane brigade porodice i prijatelji…

 

 

Nakon parastosa, koji su obavili sveštenici Kruševačke eparhije, održan je Komemorativni skup, na kome se obratio komandant Garnizona pukovnik Rade Rnjaković, koji je između ostalog rekao: „Današnji dan – Dan sećanja na one koji više nisu među nama, neka bude nadahnuće sadašnjim i budućim generacijama, kako se brani sloboda otadžbine, kao i opomena svima onima koji se usude da nam ugase ognjišta, pokušaju da nas proteraju sa kućnog praga i izbrišu naše istorijsko pamćenje“.

 

Prigodan kulturno-umetnički program pripremio je Kulturni centar Kruševac, a nastupili su učenici muzičke škole „Stevan Hristić“ i Etno ansambl „Lazarice“.

 

Tekst i foto: krusevac.rs ; prilog: TV Jefimija