PARAĆINSKE SVETINJE: Manastir Sveti Jovan Glavosek, Zabrega

Okolina sela Zabrega se naziva Mala Sveta gora jer je nekada na ovom mestu postojao manastirski kompleks. Danas se mogu videti ostaci manastira.Dolaskom Dušana na vlast 1332.godine teritorija petruške oblasti postaje granična oblast Dušanovog carstva.U davnoj prošlosti monasi bežeći od Turaka su odabrali ovaj deo petruške oblasti zbog prirode u kotlini Crnice, tišine, plodne zemlje i brda koja su štitila ovaj mali raj i tu su sagradili pravoslavne hramove. U neposrednoj blizini sela, u klisuri reke Crnice nalaze se manastiri Namasija, sveti Jovan Glavosek, crkva Petruša, crkva sveta Petka, crkva svetog Đorđa, crkva Blage Marije, nekoliko pećina isposnica i ruševine grada Petrusa….

Prema narodnoj legendi selo je dobilo ime još za vreme Turaka: „Kada su Turci u ataru sela Buljana opkolili hajduke…neke su u borbi pobili a sedmoricu zarobili. Zarobljene hajduke su odveli iza brega i pogubili. Ostadoše pogubljeni hajduci iza brega a zaboraviše se njihova imena ali osta mesto iza brega”.

Severno od utvrđenja Petrus na levoj obali reke Crnice, nalaze se ostaci srednjovekovnog manastirskog kompleksa sa crkvom Sv. Jovan Glavosek. Manastir kao slavu slavi Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja. Iz istorijskih izvora a na osnovu jednog kamena iz 1509. god vidi se da je crkva obnavljana. Pored crkve, vidljivi su ostaci zgrada za stanovanje. Pretpostavlja se da su tu stanovali i monasi iz manastira Petruše.