OSNOVANA ZEMLJORADNIČKA ZADRUGA U RIBARU /video

Do pre dve godine, u Srbiji su se zadruge gasile, a onda je u aprilu 2017. ministar Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj, uvažio ozbiljno upozorenje Akademijskog odbora za selo Srpske akademije nauka I umetnosti da je, od 4.700 sela, 1.200 u fazi propadanja i nestajanja. U okviru ravnomernijeg ekonomskog razvoja osmislio je i u saradnji s Akademijom započeo realizaciju projekta obnove zadrugarstva, koji je na početku imao metaforičan naziv „500 zadruga u 500 sela”. Za dve godine vraćeno je davno izgubljeno poverenje u udruživanje i osnovano je više od 400 (novih) zadruga, čime je broj poljoprivrednih zadruga u Srbiji povećan za čak četvrtinu. Jedno udruženje poljoprivrednika tog tipa, odnosno Zemljoradnička zadruga, reosnovana je, nakon 15 godina od prestanka rada, nedavno u Ribaru.

 

U Ribaru je u subotu održana tribina kojoj je prisustvovao i državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Boban Kostić, a koja je bila sa temom „unapređenje poljoprivredne proizvodnje i zadrugarstva“. Kada su u pitanju neisplaćene subvencije poljoprivrednim proizvođačima, Kostić je za poljoprivrednike imao lepe vesti.

 

Država Srbija je za ovu godinu opredelila 36 milijardi i 340 miliona dinara za podsticajne mere u poljoprivrednoj proizvodnji. Tribinu u Ribaru su organizovali Mesna zajednica Ribare i sektor za poljoprivredu grada Kruševca.