ODRŽANA SEDNICA ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE

Povodom olujnog nevremena koje je zadesilo područje grada Kruševca, danas je zasedao Gradski štab za vanredne situacije.

Olujno nevreme koje je zadesilo teritoriju grada Kruševca u noći između 19. i 20. jula, nije pričinilo veću materijalnu štetu. Evidentirana su sporadična oštećenja na metalnim, kao i krovnim konstrukcijama sa crepovima, a najviše  su stradala stabla drveća i rastinja na javnim površinama i privatnim posedima.

Olujni vetar jačine 85km/č čupao je i lomio stabla i drvnu masu, pa je tokom noći dolazilo do prekida snabdevanja električnom energijom u pojedinim delovima grada. Brzom reakcijom Elektrodistribucije, kvarovi na niskonaponskoj mreži su otklonjeni.

Dežurne ekipe Policijske uprave Kruševac, tokom cele noći regulisale su saobraćaj na ugroženim putnim pravcima i prekida saobraćaja nije bilo.

Ekipe JKP Kruševac otpočele su svoje aktivnosti još noćas, sa kojima je nastavljeno i danas, a fokus je na otklanjanju, pre svega, polomljenih stabala, rastinja i smeća nanetih po ulicama i trotoarima. Obilasci ugroženih lokacija se odvijaju u koordinaciji sa Inspekcijskim službama Gradske uprave.

Dežurna ekipa  a.d. Kruševacput intervenisala je na sečenju i uklanjanju oštećenog drveća i granja, kao i na vraćanju izmeštenih elektro kablova na državnom putu IIA reda deonica Jasika-Kukljin.

Dežurstva su organizovale i ekipe VSJ i JKP Vodovod Kruševac i angažovale se po potrebi.

Nakon sprovedene diskusije po izveštajima, usvojeni su sledeći zaključci:

  1. Usvaja se Izveštaj o vremenskim nepogodama na teritoriji grada Kruševca i nastalim posledicama,
  2. Usvaja se Izveštaj o hitno preduzetim merama na sanaciji nastale štete i uspostavljanju kritične infrastrukture,
  3. Apeluje se na građane da u slučaju nevremena prate i pridržavaju se uputstva nadležnih službi.
  4. Nalaže se Odeljenju za inspekcijske poslove Gradske uprave grada Kruševca da stupi u kontakt sa upravnicima stambenih zajednica i da obaveste stanare o obavezama održavanja i obezbeđivanja stambenih zgrada, kao i da se angažuju na otklanjanju posledica nevremena u skladu sa svojim obavezama.
  5. Obavezuju se investitori i izvođači radova da obezbede i osiguraju gradilišta u skladu sa očekivanim vremenskim nepogodama.     
  6. Nalaže se Službi mesnih zajednica da se preko Saveta što aktivnije uključi u identifikaciju i rešavanje problema lokalnog stanovništva nastalih usled vremenske nepogode.