OD 8. DO 15. MAJA PREDATO 17.890 KOMADA RAZNOG NAORUŽANJA

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Danilo Stevandić izjavio je da je od 8. do 15. maja MUP-u predato 17.890 komada oružja i minsko eksplozivnih sredstava, od čega 15.247 komada oružja, 2.643 komada minsko-eksplozivnih sredstava, kao i 762.769 komada municije.

Danilo Stevandić je za Tanjug rekao da je ponosan na građane Srbije koji su time pokazali veliku odgovornost i veliko poverenje prema institucijama Srbije, a pre svega prema radu MUP-a.

Podsetio je da je Vlada odmah nakon tragedija u OŠ “Vladislav Ribnikar“ i Mladenovcu preduzela hitne mere i naložila resornim ministarstvima preduzimanje određenih zadataka, poput moratorijuma od dve godine na izdavanje svih dozvola, držanja i nošenja oružja.

„MUP će izvršiti reviziju svih dozvola izdatih na posedovanje i nošenje vatrenog oružja, ali će izvršiti i kontrolu na koji način vlasnici oružja čuvaju i spremaju oružje u svojim domovima, odnosno da li na bezbedan način čuvaju oružje i da li su omogućili pristup određenim licima posebno maloletnicima. MUP će izvršiti kontrolu svih streljana u pogledu bezbednosnih i prostorno tehničkih uslova za rad tih streljana, a posebno omogućavanja maloletnim licima da koriste usluge tih streljana. Takođe, 5. maja je ministar MUP-a Bratislav Gašić doneo naredbu o predaji neregistrovanog oružja“, rekao je Stevandić.