OBUSTAVA RADA U ŠKOLAMA U PETAK, 05. MAJA

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije donela je Odluku da zaposleni članovi Unije obustave rad u petak, 5. maja 2023. godine. Zaposleni će tog dana biti u školama, ali neće izvoditi nastavu.

PROSVETA JE ZANEMELA!!! Slogan je obustave rada u školama članicama Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije. “Nakon konsultacija sa zaposlenima u obrazovanju donećemo odluke o kojima će javnost blagovremeno biti obaveštena”, rekli su iz Unije prosvetara, uz napomenu da neće biti daljeg komentarisanja obustave rada, u skladu sa sloganom koji poručuje – Prosveta je zanemela. Godinama unazad Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije ukazuje na sve probleme u obrazovnom sistemu Srbije, nude rešenja, ali godinama nenailaze na usvajanje adekvatnih mera. Učenicima i roditeljima su se obratili sledećim saopštenjem: ” Poštovani roditelji, obaveštavamo vas da u petak 5. maja 2023. godine neće biti nastave. Pozivamo vas da razumete da tog dana škole neće raditi. Nemi smo pred činom koji nas je naterao da zatvorimo škole. Sve što činimo i što ćemo činiti je u najboljoj nameri da učinimo škole bezbednim mestom za obrazovanje i vaspitanje sve naše dece. S poštovanjem, Vaši, učitelji, nastavnici, profesori, svi zaposleni u školama.”

Vest o stravičnoj tragediji koja se dogodila u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru u Beogradu, kada je dečak (13) pucao na đake, nastavnika i portira, i ubio osmoro dece i radnika obezbeđenja, dok su šestoro dece i nastavnica istorije ranjeni, potresla je Srbiju. Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije rekla je juče da je ovo nezapamćena tragedija: “Svo nasilje koje se dešava oko nas se prelilo i u škole. Naše škole nisu više bezbedne. To smo danas videli. Sve ono što smo gledali u filmovima i čuli da se dešava u nekim drugim državama je postalo naša stvarnost. Ovo su ozbiljna pitanja. Ovo je pitanje za čitavo društvo. Gde smo mi, dokle smo došli? Sada kada brojimo mrtve moramo da shvatimo da pod hitno nešto moramo da uradimo.”