OBUKA MAĐARSKIH VOJNIKA U CENTRU ABHO U KRUŠEVCU

U toku je obuka mađarskih vojnika u Centru ABHO u Kruševcu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

U centru atomsko-biološko-hemijske odbrane Vojske Srbije realizuje se obuka pripadnika Mađarske vojske sa realnim toksičnim hemikalijama, saopštilo je danas Ministarstvo odbraneObuka se realizuje na poligonu „Ravnjak“ u Kruševcu, uz stručnu podršku instruktora iz našeg centra, a prolaze je oficiri, podoficiri i profesionalni vojnici iz sastava 102. puka atomsko-biološko-hemijske odbrane Vojske Mađarske.

Programom obučavanja su obuhvaćeni raznovrsni praktični sadržaji počev od rada patrola atomsko-biološko-hemijske službe na izviđanju kontaminiranog zemljišta i objekata, preko hemijske detekcije i dekontaminacije naoružanja i opreme, uzorkovanja toksičnih hemikalija, do pružanja medicinske pomoći u slučaju kontakta sa ovim otrovnim supstancama.

Obučavanje pripadnika mađarske vojske sa realnim toksičnim hemikalijama, koje se u Centru ABHO realizuje od 2016. godine, predstavlja potvrdu kvaliteta obuke u Vojsci Srbije u ovoj oblasti i doprinosi jačanju međusobnog poverenja i ukupnih vojno-vojnih odnosa sa tom zemljom, navodi se u saopštenju.