NIZOM SVEČANOSTI U KRUŠEVCU OBELEŽEN VIDOVDAN

Vence na Spomenik kosovskim junacima u Kruševcu položili su danas na Vidovdan ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i direktor Bezbednosno informativne agencije (BIA) Bratislav Gašić. U ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Đorđević je predvodio državnu ceremoniju polaganje venaca kojom se obeležava 631. godišnjica Kosovskog boja, a koju organizuje Odbor Vlade Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

 

Nakon državnog izaslanika, ministra Đorđevića i Bratislava Gašića, vence su položili delegacije – Grada i Rasinskog okruga, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, izaslanik NJ.К.V. prestolonaslednika Aleksandra Кarađorđevića, predstavnici političkih stranaka, udruženja i organizacija sa negovanjem slobodarskih tradicija.

 

 

Proslavljanje Vidovdana, vernici su počeli Svetom arhijerejskom liturgijom u crkvi Lazarici, nakon čega je litija krenula ka spomeniku Kosovskim junacima. Posle tradicionalnog pomena, kolona vernog naroda zaputila se ka kasarni “Car Lazar “, gde je postavljen kamen temeljac za buduću crkvu posvećenu kosovskom velikomučeniku Svetom knezu Lazaru.

 

 

Na jarbolu iznad Kruševca zaviorila se srpska zastava. Još jedan simbol državnosti grad je dobio na Vidovdan u okviru kompleksa na Bagdali.  Trostrana skulptura dvoglavog orla sa grbom Republike Srbije krasi jarbol visok čak 23 metra, na kome se danas ponosno zavijorila srpska zastava (7 h 4 metra).

 

Od juče, kruševački Centar 2, Trg Kosturnica krasi impozantan spomenik posvećen Despotu Stefanu Lazareviću, sinu Kneza Lazara. U istoriji je ostao upamćen kao veliki vojskovođa, ratnik, izvanredan diplomata, graditelj i ktitor, kao i veliki poklonik umetnosti.

 

 

Svečano obeležavanje Vidovdana završeno je sinoć, u holu Gradske uprave, na svečanoj sednici koja je održana povodom Dana Grada, gde su uručena najviša priznanja grada – Vidovdanska nagrada , plekete i pohvale. Svečanu sednicu skupštine grada Kruševca organizovanu povodom Vidovdana , otvorio je predsednik skupštine Živojin miloradović potom se obratila gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović koja je podsetila na značajne investicije koje su realizovane izmedju dva Vidovdana ali i planove na naredni period.