NEMAČKI VIRUSOLOG: NE MOŽE SE PROGLAŠAVATI POBEDA NAD KORONOM

Glavni nemački virusolog Kristijan Drosten očekuje da se svet, zbog pandemije, neće još zadugo vratiti „normalnosti“. On je rekao i da ne veruje u mogućnost slobodnog putovanja tokom leta.

Drosten je za nemački javni servis ARD upozorava na zaoštravanje epidemiološke situacije na proleće. Rekao je da nakon Uskrsa i dalje neće biti dovoljno ljudi vakcinisano, te upozorio, ako bi se tada popustile mere, došlo bi do novog snažnog širenja koronavirusa. Skeptičan je da će tokom leta biti moguće slobodno putovanje. Drosten smatra da su pojačane kontrole na granicama i smanjenje aviosaobraćaja korisni. „Ako imamo snažnu infekciju u zemlji onda nije mnogo važno ako se doda nešto spolja, ali smo već prešli veliki deo puta i zato moramo paziti šta dolazi od spolja“, objasnio je on.

Pandemija, prema njegovim rečima, ne može biti proglašena pobedjenom. „Ovaj virus nije bezopasan. Ne može se poći od toga da su se pokrile rizične grupe, i proglasi pobeda nad pandemijom. Neophodno je mere postepeno popuštati i uvek analizirati kako deluju“, podvukao je on.

Što se leta 2022. tiče, Drosten je uveren da će izgledati bolje. „Na leto za godinu i po mislim da ćemo moći ponovo potpuno normalno da živimo i slavimo“, kaže Drosten.