MEĐUNARODNI DAN MLADIH OBELEŽAVA SE I U KRUŠEVCU

Širom sveta se obeležava Međunarodni dan mladih, datum koji nosi poruku značaja uloge omladine u društvu i njihove uključenosti u društvene aktivnosti.

Na inicijativu Ujedinjenih nacija svake godine 12. avgusta obeležava se „Međunarodni dan mladih“. Ovaj važan datum ima za cilj da ukaže na značaj uloge mladih ljudi u društvu, kao i da se mladi podstaknu na organizovanje aktivnosti u cilju skretanja pažnje javnosti o svom položaju. Takođe, ovo je jedinstvena prilika za sve koji imaju interes da se ujedine i osiguraju da mladi budu uključeni u donošenje odluka na svim nivoima.

Pojam „mladi” opisuje fazu života između detinjstva i odraslog doba. Mladost je posebno životno razdoblje u kojem se uz biološko i psihološko sazrevanje, odvija i proces uključivanja pojedinca u društvenu zajednicu. Tokom tog razdoblja, od mladih se očekuje da razviju veštine i sposobnosti kojima bi mogli da preuzmu uloge u svim oblastima društvenog delovanja. Proces uključivanja pojedinca u društvo po pravilu traje dok se ne postigne primeren stepen socijalne autonomije, odgovornosti i samostalnosti.

Povodom 12. avgusta – Međunarodnog dana mladih, gradonačelnik Jasmina Palurović uputila je čestitku:

“Zadovoljstvo mi je da u ime Grada Kruševca i u svoje lično ime čestitam svim mladima Međunarodni dan mladih. Kruševac je grad koji podržava mlade i aktivno radi na unapređenju i poboljšanju njihovog kvaliteta života – da im obezbedi bezbrižno detinjstvo i mladost, dobre uslove za školovanje, sigurnu budućnost i mesto u kome će nastaviti da žive, rade i stvaraju svoje porodice. U vreme pandemije izazvane korona virusom mladi su se aktivno i odgovorno uključili kao volonteri i bili velika pomoć našim sugrađanima. Pokazali su da u teškim trenucima možemo računati na njihovu podršku i zato smo im zahvalni. Želimo da vi mladi i dalje nastavite da doprinosite promovisanju, boljem razumevanju i unapređenju svog položaja u društvu, uz podršku Grada i svih društvenih grupa, jer vi ste naša snaga, lepša budućnost i najvažniji potencijal Srbije”, kaže se u čestitki gradonačelnika Jasmine Palurović.

Zamenik gradonačelnik i predsednik Saveta za mlade Aleksandar Jovanović, takođe je uputio čestitku mladima: “Mladim ljudima, herojima sutrašnjice, energiji koja definiše budućnost, idejama koje i nemoguće čine mogućim, čestitam Međunarodni dan mladih!”.