LAŽNE STRANICE NBS NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Narodna banka Srbije obavestila je korisnike o postojanju lažnih stranica centralne banke na Fejsbuku, koje koriste ime i logo NBS i DinaCard kartice i navela da je o njima obestila korisnike, a o krivičnom delu nadležne državne organe.

U saopštenju se navodi da je NBS identifikovala lažne stranice na društvenoj mreži Fejsbuk iza kojih ona ne stoji:

„U pitanju su primeri stranica na kojima se koristi ime i logo Narodne banke Srbije i od korisnika DinaCard kartica, u sklopu navodnih promotivnih akcija, zahteva da ostave podatke s platne kartice“, navela je NBS. Ocenjeno je da je reč o lažnim stranicama preko kojih se prikupljaju i zloupotrebljavaju lični podaci korisnika i podaci o platnoj kartici zbog čega je NBS odmah reagovala. Preko stranice na ovoj društvenoj mreži, NBS je upozorila korisnike da su u pitanju lažne stanice i da ne dostavljaju svoje lične podatke. „U slučaju da su korisnici uneli podatke sa svoje platne kartice, potrebno je da, u što kraćem roku, o tome obaveste banku izdavaoca platne kartice“, poručila je NBS. Navodi se da su lažne stranice prijavljene nadležnim organima radi sprečavanja prevare i otkrivanja počinilaca krivičnog dela.

U saopštenju centralna banka navodi i adresu jedine zvanične Fejsbuk stranice Narodne banke Srbije – www.facebook.com/NarodnabankaSrbije.