KUĆA ZA MIJU ĐIDIĆA „NAJPLEMENITIJI PODVIG GODINE“

Kompanija „Novosti“ je ove godine po 59. put dodelila nagrade najplemenitijim i najhrabrijim građanima. Među dobitnicima četiri zlatne i 11 specijalnih plaketa su i članovi Udruženja “Graditelji mira” iz Kruševca.

Nagrada „Najplemenitiji podvig godine“, ustanovljena je 1963. godine, posle katastrofalnog zemljotresa u Skoplju. Od tada se, kontinuirano, svake godine uručuju plakete, čime se odaje priznanje pojedincima i kolektivima, koji su svojom hrabrošću, dobrotom, odvažnošću i nesebičnošću zadužili čitavo društvo. Među nagrađenim humanitarcima na 59. Manifestaciji “Najplemenitiji podvig godin” je kruševačko udruženje „Graditelji mira“, pošto su ranjenom borcu s Košara sa teškim posttraumatskim sindromom izgradi su novi dom. Udruženje „Graditelji mira“ iz Kruševca, dobitnici srebrne plakete u akciji lista Novosti za „Najplemenitiji podvig godine“ pokrenulo je novu akciju da pomognu svom saborcu, Saši Stevanoviću (45), teško obolelom heroju sa Košara, koji već osam godina živi u skromnom stanu bez struje i osnovnih uslova za život. Da se sredi ruiniran dom i plate svi zaostali računi potrebno je oko 2,5 miliona dinara.

Položaj ratnih vojnih invalida u Srbiji je regulisan Zakonom, međutim ratni vojni veterani u Srbiji nisu dovoljno prepoznati kao kategorija kojoj je potrebna pomoć države. Ratni veterani su danas u malo boljoj situaciji nego prošlih godina. Ipak, mnogi žive u teškim uslovima.

Humanitarno udruženje „Graditelji mira“ iz Kruševca postoji od 2012.godine. U godini jubileja za Udruženje „Graditelji mira“ iz Kruševca, uz pomoć grada Kruševca, biće izdata i monografija Udruženja sa svim humanitarnim i humanim akcijama koje su sproveli za 10 godina postojanja.