DA LI ĆE SVI NEZAPOSLENI BITI UKLJUČENI U EKONOMSKE MERE??

Pored 60 evra, koliko će od države dobiti svi punoletni građani koji se prijave, nezaposleni u Srbiji mogu računati i na dodatnih 60 evra. Njima će pored 60 evra, koje dobijaju svi punoletnih građani, praktično biti isplaćeno još toliko. Prvih 30 evra dobiće u maju, zatim u junu sledi isplata 60 evra i u novembru još 30. Ukupno nešto oko 14.000 dinara.

Skoro dve nedelje, koliko se radi na definisanju i utvrđivanju svih detalja ove mere, glavno pitanje bilo je koji nezaposleni treba da dobiju dodatnih 60 evra. Više mišljenja bilo je oko toga da li pravo na dodatnu podršku treba da imaju svi zaposleni na birou, njih oko 320.000, ili samo određene kategorije.

Izvesno je u međuvremenu bilo samo da je dodatnih 60 evra pomoći sigurno za sve radnike koji su bez posla ostali tokom korona krize. Takvih je 50.000. Izvesno je i da pravo na dodatnu pomoć nemaju radnici koji nisu prijavljeni kod poslodavca, odnosno radnici koji rade na „crno“. Takvih je prema procenama u momentima bilo i do pola miliona.

Od oko 300.000 zaposlenih na birou mnogi su na spisku godinama, neki i decenijama, i njihov jedini razlog da budu tu jeste zdravstveno osiguranje. Oni nikada nisu niti tražili, niti prihvatali posao koji im je nuđen na birou. Na spisku Nacionalne službe za zapošljavanje još je više građana kojima biro služi kao mesto koje će ih dovesti do poslodavca. I zbog takve strukture pitanje je da li svi sa biroa treba da dobiju dodatnu pomoć a konačna odluka trebalo da bude donesena vrlo brzo.

Svi nezaposleni, inače, dobiće kao i ostali građani po 60 evra od države. Prijava za ovu novčanu pomoć države kreće 28. aprila. Prvih 30 evra stiže u prvoj nedelji maja, a drugih 30 evra u novembru.

Ko napuni 18 godina između maja i novembra – ne može da se prijavi. Penzioneri ne treba da se prijavljuju. Oni će po 30 evra dobiti u maju i u novembru, a u septembru i dodatnih 50 evra.

Izvor: blic.rs

Komentari su zatvoreni, ali su trackbacks i pingbacks otvoreni.