KOČOVIĆ: “OD DANAS SRBIJA U LJUBIČASTOJ ZONI”

“Juče smo bili u vrhu crveno-ljubičaste zone. Od danas smo u ljubičastoj, a to je 101 do 250 zaraženih na 100.000 stanovnika. Kako stvari stoji, velikom brzinom idemo uzbrdo…”, kaže profesor Petar Kočović koji pomoću jedinstvenog matematičkog modela u svetu za praćenje pandemije koronavirusa predviđa kada će se završavati talasi epidemije u našoj zemlji.

To znači da ćemo se, prema prognozama profesora Kočovića, danas naći u najgoroj zoni kada je u pitanju broj zaraženih koronavirusom na dnevnom nivou. Kako je ranije objasnio profesor, Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) zemlje deli po zonama koje su označene bojama: zelena zona (od 0 do 15 zaraženih na 100.000), žuta zona (15-30 zaraženih na 100.000), crvena zona (30-50 zaraženih na 100.000), kao i ljubičasta zona (50+ zaraženih na 100.000 stanovnika).

Profesor Kočović navodi da su ostale države, a naročito Nemačka, pokazale da samo posebnim merama epidemija korona virusa može da se reguliše. Inače, njegov tim sastavljen je od matematičara i programera koji prate na dnevnom nivou stanje u 216 država. Reč je o jedinstvenom matematičkom modelu u svetu za praćenje pandemije koronavirusa. Kako profesor Kočović objašnjava, on ima 5 modela za praćenje epidemije, ali je Gausova kriva najpoznatija.

“Za Gausovu krivu su potrebni samo podaci o zaraženim pacijentima na dnevnom nivou. Koristim podatke koje objavljuju Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje “Batut”. Ova tehnologija prilično pouzdano računa – upotrebiću pojam predviđa, kraj ciklusa, kao i vrhove… I ne samo za Srbiju, već i za sve zemlje”, ispričao je ranije profesor Kočović.

Podsećamo, juče je u našoj zemlji oboren rekord po broju zaraženih koronavirusom. Ukupno je u prethodna 24 sata potvrđeno 1.328 novih slučajeva, testirano je 9.690, a preminulo je 5 osoba. Na respiratoru je 39 pacijenata, hospitalizovano 946 osoba. Izraženo u procentima, u odnosu na broj testiranih, juče je bilo je 13.70% zaraženih.

Izvor: telegraf.rs / novosti.rs