KAMPANJA ZA POVEĆANJE BEZBEDNOSTI U SAOBRAĆAJU

Na temu “Bezbednost u saobraćaju”, u Mesnim zajednicama Makrešane i Kobilje, realizovano je predavanje Saveta za bezbednost saobraćaja Grada Kruševca, namenjeno licima koja upravljaju poljoprivrednim mašinama.

 

U ovo doba godine, na njivama je aktuelna priprema zemljišta za prolećnu setvu, te je iz tog razloga i broj traktora na lokalnim i magistralnim putevima, veći nego predhodnih dana. “Potrebno je povećati njihovu ali i bezbednost ostalih učesnika u saobraćaju”, rekao je Zoran Đorđević, zamenik predsednika Saveta za bezbednost saobraćaja Grada Kruševca i dodao da vozači traktora, pre svega, moraju da ispunjavaju sledeće uslove: osnovno je da je lica koja upravljaju vozilom poseduju vozačku dozvolu za upravljanje, da niukom slučaju traktor ne voze pod dejstvom alkohola i kao treće, da kočioni i sistem osvetljenja na traktoru budu ispravni, odnosno, da vozilo u celini bude u tehnički ispravnom stanju.

 

Đorđević je naglasio da, prema Zakonu o saobraćaju, vozači koji poseduju vozačku dozvolu “B” kategorije – nemaju pravo da upravljaju traktorom i da, ukoliko prilikom kontrole Saobraćajne policije budu zateknuti za volanom traktora rizikuju da “zarade” 14 kaznenih poena i novčanu kaznu od 100.000 dinara. Sa ovom odredbom Zakona o saobraćaju mnogi vozači nisu upoznati.

 

Nakon stručnog predavanja koje je organizovano za učesnike saobraćaja, pre svega, za traktoriste iz Makrešana i Kobilja, plan Saveta za bezbednost saobraćaja Grada Kruševca je da ovakvi skupovi budu realizovani i u svim Mesnim zajednicama Rasinskog okruga.