04. DECEMBAR – DAN VOJNIH VETERANA

Za Dan vojnih veterana određen je 4. decembar kada je 1912. godine potpisano primirje u Prvom balkanskom ratu između saveznika Srbije, Crne Gore i Bugarske, s jedne, i Otomanske carevine, kao poražene, sa druge strane. Tada je 400.000 boraca Vojske Kraljevine Srbije dobilo zvanje „stari ratnik“, odnosno vojni veteran.

 

Izborom 4. decembra za Dan vojnih veterana obezbeđen je kontinuitet sa veteranima iz vremena balkanskih ratova, perida kada je Srbija angažovala oko 12 procenata svog stanovništva u ratu i sve materijalne i finansijske rezerve i uz stvaranje Balkanskog saveza sa svojim susedima uspela da se zauvek oslobodi otomanskih stega.Čestitke predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta i ministra odbrane povodom Dana vojnih veterana.

 

U kasarni „Rasina“ danas je polaganjem venaca i cveća obeležen Dan vojnih veterana Srbije. U ime grada Kruševca venac su položili gradonačelnik Jasmina Palurović i predsednik Skupštine grada Živojin Miloradović. Vence su položili i načelnik Rasinskog upravnog okruga Branislav Vesić, u ime Vojske Srbije komandant Garnizona Kruševac pukovnik Rade Rnjaković sa saradnicima, predstavnici Udruženja rezervnih oficira Srbije, Udruženja vojnih penzionera Srbije i Ratnih vojnih invalida.