KAFA „POTENCIJALNO KANCEROGENA“, ODLUČIO SUD U KALIFORNIJI

Prodavci kafe u Kaliforniji moraće da stave upozorenja da taj napitak može da ima potencijalno kancerogene sastojke, odlučio je sudija Višeg suda te američke države.

Radi se o hemijskom sastojku nastalom u procesu prženja kafe, akrilamidu, poznatom da je potencijalno kancerogen i koji je u središtu osmogodišnje pravne bitke između male neprofitne organizacije i velikih proizvođača kafe.

Savet za obrazovanje i istraživanje toksičnih materija traži od industrije kafe da ukloni akrilamid iz svojih proizvoda, ili da objavi znacima ili natpisima da postoji opasnost.

Akrilamid su uklonili proizvođači čipsa kada ih je ta organizacija tužila pre više godina.

Industrija kafe predvođena firmom Starbaks saopštila je da nivo te hemikalije u kafi nije štetan i da je bilo koji rizik daleko manji od dobrobiti kafe.

Sudija Višeg suda u Los Anđelesu Elajhu Berl presudio je da proizvođači kafe na suđenju nisu izložili dovoljno osnova da bi njihov argument pobedio.

„Dok je tužilac pružio dokaze da konzumiranje kafe povećava rizike štetnosti za fetus, bebe, decu i odrasle, lekarski i epidemiološki stručnjaci tužene strane rekli su da nemaju mišljenje o tom uzroku“, napisao je Berl u svojoj presudi.

Tužena strana nije uspela da pruži dovoljno dokaza da konzumiranje kafe ima blagotvoran uticaj na ljudsko zdravlje, navodi se u zaključku sudije.

Zakon o bezbednoj pijaćoj vodi i toksičkoj primeni, poznatiji kao Predlog 65, zahteva da se oznake upozorenja stave za oko 900 hemikalija za koje se zna da izazivaju rak ili urođene mane.