JURIĆ: „DRŽAVA POKAZALA VOLJU ZA UVOĐENJE AMBER ALERT-a“

Amber Alert predstavlja model širenja i objavljivanja informacija javnosti u specifičnim slučajevima nestale dece. Objave putem različitih medija – televizijskih i radio emisija, Interneta, SMS poruka, ekrana na bankomatima, autoputevima itd. mogu da dopru do građana koji će zapamtiti lice deteta i potencijalno ga uočiti ili imati validne informacije koje policiji mogu da pomognu u potrazi.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država je spremna da pruži punu podršku Srbiji za pokretanje „Amber alert“ sistema potrage za nestalom i otetom decom.

Zahvaljujući „Amber alertu“, u SAD se 95 odsto slučajeva otete dece rešava u roku od 72 sata. Na taj način spašeno je više od 1.000 dece. Ovaj sistem već postoji u 33 zemlje sveta, od toga u 20 evropskih.

„Amber alert“ se ne pokreće za svakim detetom, jer postoje deca koja stalno beže iz domova i hraniteljskih porodica, već se za to utvrđuju kriterijumi. Otmice dece se kod nas dese jednom ili dva puta godišnje i on bi se tad pokretao.

Predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić izjavio je danas da je država, odnosno Vlada Srbije pokazala volju za uvođenje sistema Amber Alert, ali da jedino od Ministarstva unutrašnjih poslova nisu dobili nikakav odgovor, niti su se njihovi predstavnici pojavljivali na sastancima. Ako postoji politička volja, ovaj sistem će kod nas zaživeti, a naše je sada da dobijemo i podršku građana, koji će u jednom trenutku pitati zašto to još ne postoji, zaključio je Igor Jurić, predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu u Srbiji.