IZLOŽBA „ZLATNE NITI ĆIRILICE, VEZ PO PISMU BEO ETNO VIZIJE“

Povodom značajnog jubileja obeležavanja 650 godina od osnivanja grada Kruševca, u Kući Simića (Narodni muzej Kruševac) će 16. decembra u 19 časova biti otvorena izložba „Zlatne niti ćirilice-Vez po pismu Beo-Etno vizije“, koju čini više od pedeset originalnih radova u tehnici veza i zlatoveza, nastalih prema motivima minijatura iz starih srpskih knjiga.

Autentična kultura veza, koja se u srpskom narodu razvija i neguje unutar srednjovekovne dvorske i crkvene umetnosti, inspirisala je članice Beo-etno vizije iz Beograda da lepotu oslikanih i kaligrafisanih ćiriličnih slova iz drevnih rukopisanih knjiga prenesu na platno iglom i koncem. Beo-etno vizija, osnovana krajem 2012. godine, nastoji da očuva tradicionalni umetnički vez i druge srodne zanate, te da sa ovim oblikom srpskog nematerijalnog kulturnog nasleđa upozna podjednako i domaću i inostranu publiku, ali i da poveže stvaraoce sličnog senzibiliteta u regionu i svetu. Istovremeno, članice ovog udruženja žele da svojim delom podsete savremenog čoveka na izvorne vrednosti kao nepresušno vrelo inspiracije, jer zlatnu nit nasleđa, koja povezuje vekove, ne treba nikada prekinuti.

Autor izložbe je Vera Avlijaš, predsednica Beo-etno vizije, koja je sa svojim koleginicama Oliverom Jasikom, Natašom Cvejić i Vesnom Stojanović izvezla ove izuzetno zanimljive i vredne radove. Izložba je plod saradnje Narodnog muzeja Kruševac, Artis centra i Beo-etno vizije. Stručnu kordinaciju izložbe potpisuje Artis centar iz Beograda čija je direktorka, istoričarka umetnosti, msr Tamara Ognjević, kustos ovog projekta. Izložba je otvorena do kraja februara 2022. Godine, a tokom njenog trajanja biće održano više radionica i predavanja.