IZGRADNJA MORAVSKOG KORIDORA POČINJE USKORO

Putarina na putevima Srbije poskupeće za 12 odsto, najavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Izgradnja Moravskog koridora počinje na leto ove godine, dodaje Mihajlović. Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je istakla da je za Srbiju Moravski koridor najznačajniji auto-put uz Koridor 10 i da je početak izgradnje planiran za leto.

 

“Ovaj auto-put je izuzetno važan za državu jer će spojiti koridore 10 i 11, odnosno centralnu Srbiju, gde živi više od pola miliona ljudi i posluje više od 20.000 firmi”, rekla je Mihajlovićeva. Mihajlović je navela i da će od srpski parlament razmatrati Zakon o postojanju javnog interesa za izgradnju Moravskog koridora. “Ovaj zakon će nam omogućiti da budemo brži i efikasniji u realizaciji izgradnje ovako važnog auto-puta. Vođeni lošim iskustvima iz nekih prethodnih godina, ova vlada ne započinje nijedan novi projekat dok ne pripremi sve neophodno, pre svega projektno-tehničku dokumentaciju i eksproprijaciju.”

 

“Izgradnja Moravskog koridora specifičan je projekat jer podrazumeva izgradnju auto-puta, najmodernije telekomunikacione mreže i zaštitu Morave i njenih pritoka”, kazala je Mihajlovićeva. Prema njenim rečima, Vlada Srbije će uredbom propisati kriterijume za izgradnju ovog koridora jer nam je u interesu da najbolje kompanije realizuju taj projekat.

 

Behtel je jedna od najboljih svetskih kompanija. “Važno je da radimo sa najboljima jer će nam doneti nove tehnologije, znanja i iskustva. Da bismo bili u prilici da razgovaramo sa najboljima moramo imati stabilan budžet, političku situaciju i dokumentaciju, što smo i obezbedili. Prema procenama, auto-put od Preljine do Pojata biće gotov za dve i po godine, a njegova izgradnja koštaće oko 800 miliona evra”, rekla je Mihajlovićeva.

 

Potpredsednica Vlade podsetila je da je Srbija u prethodnih nekoliko godina izgradila 300 km novih auto-puteva i da ove godine kreće izgradnja tri nova. “Ova godina je ključna za izgradnju novih auto-puteva. Počeli smo izgradnju deonice Koridora 11 od Preljine do Požege, na leto počinjemo izgradnju auto-puta od Sremske Rače do Kuzmina, kao i izgradnju Moravskog koridora. Putevi u Srbiji su u poslednjih nekoliko godina potpuno drugačijeg kvaliteta i to se vidi na svakom koraku”, rekla je Mihajlovićeva.

 

Izvor: B92.net