MALA MATURA UGLAVNOM NA PROŠLOGODIŠNJEM NIVOU

U poređenju sa prošlogodišnjim završnim ispitom, mali maturanti su ove godine na kombinovanom testu uradili u proseku zadatak i po manje, srpski je na istom nivou, dok je matematika malo iznad proseka iz prošle godine.

 

Mali maturanti na završnom ispitu održanom prošle nedelje pokazali su se slično kao i prethodne generacije, pokazuju preliminarni podaci Ministarstva prosvete. Od maksimalnih 40 bodova na sva tri testa jedva da su prešli polovinu, odnosno prosečan rezultat im je 22,1 poena. To znači da su na testovima od 20 pitanja imali tek nešto između 10 i 12 tačnih odgovora.

 

U Ministarstvu prosvete naglašavaju da su osmaci, njih 71.099, u proseku na nešto više od 50 odsto zadataka dali tačne odgovore. S obzirom na to da većina đaka ima u knjižicama odličan uspeh i da je svaki sedmi nosilac Vukove diplome, mogli bi se očekivati i bolji rezultati, mada su ovogodišnji na nivou prethodnih generacija. Na testu iz maternjeg jezika bilo je najviše tačnih rešenja – 11,8 od 20, sledi kombinovani na kome se ocenjivalo znanje fizike, hemije, geografije, istorije i biologije sa 11,02, dok je matematika đacima godinama najveći kamen spoticanja, te su tako od 20 zadataka u proseku 10,5 uradili tačno.

 

U poređenju sa prošlogodišnjim završnim ispitom, učenici su sada na kombinovanom testu uradili u proseku zadatak i po manje, srpski je na istom nivou, dok je matematika malo iznad proseka iz 2018. godine kada su imali 9,95 tačno rešenih zadataka.