HUMANITARNI BAZAR ZA POMOĆ DIMITRIJU LAZIĆU

Tokom prošle godine, jedne od najtežih u čitavom svetu, Srbija je u više navrata pokazala koliko su njeni građani humani. Naizgled nedostižne cifre od po dva ipo miliona dolara, slanjem sms poruka, postavljanjem kutija za prikupljanje novca i organizovanjem humanitarnih akcija prikupili smo za lečenje Sofije, Minje, Lane, Olivera, Gavrila.. Kruševačka Udruženja su se uključivala u ove akcije organizovanjem Humanitarnih bazara, 4 puta tokom prošle godine. Peti po redu Humanitarni bazar u Kruševcu se organizuje sutra, u Miličinoj ulici, a sva novčana sredstva, koja sutra budu prikupljena, namenjena su za lečenje našeg malog sugrađanina Dimitrija Lazića.

Mali Dimitrije Lazić je iz dete iz Kruševca koje boluje od veoma retke bolesti cerebralnog sistema – CHARGE sindrom koji mu je dijagnostikovan još na rođenju. Dimitrije je rođen hitnim carskim rezom u trideset i trećoj nedelji, kao prvi blizanac, sa 1670 grama i ocenom 1/3. Par sati nakon rođenja prebačen je na Institut za neonatologiju u Beogradu i tada počinje borba za njegov život koja je trajala četiri i po meseca. Bio je na veštačkoj ventilaciji, u inkubatoru, imao je pet operacija do sada, i predstoji mu još. Dimitrije boluje od retkog genetskog poremećaja koji se zove CHARGE sindrom, usled čega je njegov razvoj usporen. Dimitrije još uvek ne puzi, ne hoda, ne hrani se samostalno, ugrađena mu je traheostoma koja mu omogućava disanje, ne priča i ima potpuni gubitak sluha.. Dimitrije je uz veliki napor i fizikalne terapije počeo da pravi pokrete vojničkog puzanja, da sedi samostalno i da pravi korake u specijalnoj hodalici. Usled nedostatka sluha još uvek nije progovorio. Neophodne su mu rehabilitacije, intenzivni razvojni i fizikalni tretmani u vidu terapija na Institutu za razvoj ljudskog potencijala, logopedski i defektološki tretmani, specijalistički pregledi, laboratorijske analize, kineziterapije, senzorna soba, ortopedska pomagala, slušni aparati, rad sa surdologom i brojnim rehabilitacionim centarima kako bi Dimitrije dobio šansu da dostigne njegove vršnjake i da se razvija kao oni. Sredstva koja se prikupljaju I posredstvom fondacije “Budi human”, slanjem sms poruke sa brojem 606 na 3030 i putem humanitarnih akcija neophodna su za rehabilitaciju u Srbiji, po američkom programu na pomenutom institute.

Humanitarno prodajni bazaar biće organizovan u subotu, 05.juna u Miličinoj ulici, u porti Crkve Lazarice u periodu od 10 do 16 sati i pozvani su svi Kruševljani koji žele i mogu bilo donacijom, bilo kupovinom predmeta sa bazara, da pomognu ovu humanitarnu akciju namenjenu malom Dimitriju iz Kruševca.