EPIDEMIJSKA SITUACIJA POVOLJNIJA, KLINIČKA SLIKA BLAŽA

Od početka epidemije u Srbiji je registrovano ukupno 1.879.237 zaraženih, a umrlo je 14.787 ljudi. Procenat smrtnosti iznosi 0,79 odsto, objavljeno je na sajtu covid19.rs.

Epidemijska slika Srbije menja se polako nabolje. Manje je pacijenata u kovid bolnicama kao i onih u najtežem stanju. Upola je manje pacijenata u trijažnim centrima nego u januaru. Klinička slika je blaža, smanjuje se broj hospitalizovanih i kraće je bolničko lečenje. Najugroženiji su najstariji.

U svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji, posle raspusta prošle nedelje, od sutra će se primenjivati neposredna nastava, odlučio je Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, u periodu od 9. do 17. februara broj obolele dece školskog uzrasta od 6 do 18 godina bio je 3.200 (0,42 odsto) obolelih.

U saopštenju Ministarstva prosvete se dodaje da je učešće dece školskog uzrasta u ukupnom broju potvrđenih slučajeva kovida 19 u istom periodu iznosio 4,3 odsto.

Učenici su protekle sedmice bili na produženom raspustu, koji zbog lošije epidemiološke situacije traje devet dana, uključujući vikende.