DO 10. JUNA POJAČANE PADAVINE NA CELOM BALKANU

Do sredine juna u Srbiji i regionu Balkana očekuje se nestabilno vreme sa čestim padavinama koje će uzrokovati porast vodostaja na Savi i njenim pritokama, ali nema opasnosti od poplava i izlivanja reka, navode u Republičkom hidrometeorološkom zavodu (RHMZ).

 

“Padavine će do 10. juna biti iznad godišnjeg proseka što će uzrokovati stalna kolebanja vodostaja, ali nema razoga za uzbunu. Ne očekujemo da će reke preći upozoravajuće nivoe i da će biti izlivanja“, kaže za Tanjug hidrolog Dejan Vladiković.

 

On je dodao da se do 10. juna očekuju pojačane padavine na celom Balkanu, ali da nema opasnosti od poplava na šta ukazuje i najnoviji prognostički materijal koji RHMZ, kako kaže, u redovnoj razmeni dobija od Evropskog centra za srednjoročno prognoziranje.

 

Prema prognozi RHMZ-a u narednih 20 dana očekuje se porast vodostaja na slivu reke Save i njenim pritokama u Hrvatskoj, BiH i Srbiji.

 

Porast vodostaja može se očekivati i na Južnoj, Zapadnoj i Velikoj Moravi, kao i na manjim slivovima u celoj Srbiji.

 

Vladiković kaže da će od sredine juna na skoro svim rekama u Srbiji biti zabeležen pad vodostaja, te da će u julu preći u stagnaciju.

 

“Zbog nedostatka padavina u julu vodostaji će biti niski, ali RHMZ će izdavati upozorenja o uslovima plovidbe i vodosnadbevanju“, naveo je hidrolog.

 

Kako kaže, do sredine juna temperature će biti oko proseka za ovo doba godine, odnosno da će se minimalne dnevne kretati od 7 od do 14 stepeni, a maksimalne dnevne od 17 od 26 stepeni Celzijusa.

 

Vladiković je rekao da će nakon tog kišnog talasa, od kraja juna do početka avgusta uslediti sušni period sa blago povišenim letnjim temperaturama.

 

“Jul i avgust će biti suvi i topli, ali nema naznaka da će biti pakleno leto i ekstremne vrućine kao što, recimo, prognozira Akuveder“, tvrdi Vladiković