DAN BEZ AUTOMOBILA OBELEŽEN I U KRUŠEVCU

22. septembar se u svetu obeležava kao Dan bez automobila. Obeležavanje Svetskog dana bez automobila ima za cilj podizanje svesti javnosti o opasnosti od prevelikog zagađenja životne okoline, ukazivanje na sve ozbiljnije klimatske probleme i sve veću štetu koju pravimo ozonskom omotaču, kao i promovisanje ekološkog i zdravog načina života.

Dan bez automobila je dan tokom kog bismo trebali da obavimo sve obaveze i zadatke, bez upotrebe automobila, odnosno pešice, vožnjom bicikla ili korišćenjem javnog prevoza. Svetski dan bez automobila Kruševac obeležava u okviru Evropske nedelje mobilnosti. “Kruševac ide ka tome da postane zeleni grad“, rekao je zamenik gradonačelnika Aleksandar Jovanović, koji za dolazak na posao koristi gradski prevoz. Dan bez automobila zamišljen je tako da se svakog 22. septembra određeni delovi grada zatvore za automobile u gradovima Evrope. Ovaj dan promoviše razvoj biciklizma i ostalih nemotorizovanih kretanja na gradskim i vangradskim deonicama. Pomoćnik gradonačelnice za omladinu i sport došao je na posao biciklom.

Najveći zagađivači vazduha su automobili, kamioni, fabrike, elektroenergetska postrojenja i domaćinstva koja se greju na drva, ugalj i naftu. Ideja obeležavanja Međunarodnog dana bez automobila je postojala je za vreme naftne krize sedamdesetih godina prošlog veka, ali je ta inicijativa pokrenuta tek sredinom devedesetih. Od početka epidemije mnogi evropski gradovi uredili su saobraćaj tako da su pešaci i biciklisti dobili stotine kilometara novih staza. U Srbiji, saobraćaj je ipak u većoj meri podređen automobilima, a bicikli uglavnom služe za rekreaciju. Podsticaji za kupovinu bicikla u različitim zemljama Evrope postoje već duže vreme, a pojedine lokalne samouprave u Srbiji sa ovakvim podsticajima počeli su ove godine.