„DA SE ROMI UKLJUČE U SVE SFERE DRUŠTVENOG ŽIVOTA“

Javna rasprava o akcionom planu koji je Vlada RS usvojila nakon u Beogradu i Novom Sadu, održana je u Kruševcu sa predstavnicima Romske nacionalne manjne. „Cilj akcionog plana je da se Romi više uključe u sve sfere društvenog života, žive kvalitetnije, više se obrazuju i zapošljavaju u državnim i javnim službama“, istakla je Gordana Čomić, ministarka za ljudska i manjinska prava. Dikriminacija je jedan od ključnih problema sa kojim se Romi suočavaju, ističe ministarka i dodaje da zajedno moramo raditi na podizanju svesti o poštovanju ljudskih prava, ravnopravnosti i jednakosti.

Gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović je na početku javne rasprave upoznala predstavnike ministrstva koje su aktivnosti i projekti na nivou lokalne samouprvave realizovani u proteklih nekoliko godina, u cilju unapređenja položaja Roma i poboljšanju kvaliteta života te manjinske zajednice.

„Medijski sadržaj realizovan je u okviru projekta „Rota – točak“, koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta grada Kruševca. Stavovi izneti u podržanom medijskom sadržaju nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.“