DA LI ĆE ŠKOLSKA GODINA BITI PRODUŽENA ZA 3 DANA??

Sindikati očekuju da će se školska godina, umesto 21. juna, završiti 24. juna. Učenike očekuje i mini odmor od pet dana u februaru, prenose mediji.

Pored prilično dugog zimskog raspusta koji će trajati cela 22 dana, osnovce u Srbiji čeka i lep prolećni raspust od skoro dve nedelje. Ipak, malo ko veruje da će pored ovih raspusta biti i dodatnih slobodnih dana zbog korona virusa, jer su očekivanja da će s dolaskom lepšeg vremena i pandemijska situacija biti mirnija. Sve đake, osnovce i srednjoškolce, takođe očekuju i tri dana nadoknade od produženog jesenjeg raspusta u novembru.

Kako ocenjuju u prosvetnim sindikatima, ove dane najbolje bi bilo nadoknaditi produženjem školske godine koja bi se onda, umesto 21. juna, završila 24. juna, prenosi „Blic“. „Nema efekta uvoditi radne subote. Đaci bi ozbiljnije shvatili ta tri dana ako bi oni bili u sklopu produženja školske godine. I to bi uglavnom bilo za one koji još neku ocenu treba da poprave ili dobiju“, navodi Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola. Sličnog je mišljenja i Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije. Kako je ispričala za naš portal, kalendar školskih takmičenja već predviđa da su mnoge subote zauzete i mnogo bi jednostavnije rešenje bilo produžiti školsku godinu za tri dana.

Inače, propušteni časovi mogu da budu nadoknađeni na dva načina:

  •  radnim subotama u kombinaciji sa dodatnim časovima tokom radnih dana ili
  • produženjem školske godine.

Eventualno, moguća je i kombinacija ova dva modela, kada bi školska godina bila produžena za jednu nedelju, a ostatak bio nadoknađen radnom subotom ili dodatnim časovima tokom radnih dana.  Nove „raspuste“ usled pandemije niko ne očekuje. Ali će školarci i pored toga imati prilike za odmor.