DA LI ĆE “OKO SOKOLOVO” PATROLIRATI ULICAMA KRUŠEVCA??

Juče, u Beogradu, Gradonačelnica Kruševca sa saradnicima je prisustvovala prezentaciji sistema “Oko sokolovo” i već sinoć i jutros se na društvenim mrežama povela svojevrsna diskusija među građanima šta to ustvari znači, da li će “Oko sokolovo” stići i u naš grad i da li je to Kruševcu potrebno. TV Jefimija je odgovore na ova pitanja potražila danas od Gradonačelnice.

Prezentacija sistema „Oko sokolovo“ održana je juče U Beogradu. Prezentaciji su, zajedno sa predstavnicima još 8 lokalnih samouprava iz Srbije prisustvovali gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović, direktor JP „Poslovni centar“ Miloš Milošević, rukovodilac parking službe JP “Poslovni centar” Ivan Vranjanac i načelnik Komunalne milicije Miloš Jovanović. „Uspeli smo da sprečimo zaustavljanje saobraćaja u gradskim ulicama, očišćeni su trotoari, žute trake i omogućen je bolji protok javnog prevoza. Novi sistem je omogućio bolju naplatu parkiranja, kao i potpuno isključenje ljudskog faktora u postupku neprospisnog parkiranja. Trenutno se pokrivaju 243 ulice u Beogradu, a sistem je predviđen za oko 600 ulica“, rekao je zamenik Gradonačelnika Beograda Goran Vesić prisutnim predstavnicima lokalnih samouprava. Grad Beograd je doneo odluku da svim zainteresovanim lokalnim samoupravama u Srbiji ponudi softversko rešenje besplatno kako bi mogli da ga koristite u svojim sredinama. Ovo uključuje i svu pomoć oko obuke ljudi koji će upravljati vozilima koja će biti opremljena sistemom “Oko sokolovo”. Iz beogradskog Parking servisa je predstavnicima lokalnih samouprava objašnjeno da je sistemom “Oko sokolovo” praktično isključen ljudski faktor, odnosno, poznanstva, prijateljske ili druge veze onog koji se nepropisno parkirao i onoga koji bi trebalo da ga kazni više neće moći da utiču na kažnjavanje odnosno nekažnjavanje. Dakle, Grad Kruševac planira da uvede i ovu vrstu kontrole parkiranja, bespravnog parkiranja i uopšte gužvi u gradu. Za sada je glavni grad Beograd jedini koji ima ovaj system kontrole vozila i vozača, a načelnik komunalne milicije Kruševac Miloš Jovanović očekuje da će “Oko sokolovo” i u našem gradu zaživeti veoma brzo.

Osim što reguliše nepropisno parkiranje i kako tvrde nadležni rešava veliki problem gradskog saobraćaja, sistem „Oko sokolovo“ je u Beopgradu direktno povećalo prihode od naplate parkiranja za oko 30 %, ali i ostvarilo uštedu od 2,5 miliona evra na angažovanju zaposlenih, koji su sada preusmereni na neke druge poslove „Parking servisa”, a samo u prvih mesec dana funkcionisanja sistema „Oko sokolovo” ostvaren je približan prihod od 140 miliona dinara.