BESPLATNO BANJSKO LEČENJE ZA 13500 PENZIONERA

Oko 13.500 korisnika penzija moći će ove godine da iskoristi pravo na besplatnu rehabilitaciju o trošku države u jednom od 24 srpska lečilišta, a iz kase Fonda PIO za to je izdvojeno 392,94 miliona dinara.
Konačna rang-lista je objavljena, a prvi korisnici koji se nalaze na njoj, kažu u PIO fondu, moći će ovo pravo da iskoriste kada komisija odredi u koje će ustanove korisnici biti upućeni na rehabilitaciju, a na osnovu iskazanih želja, i nakon što Fond sklopi ugovore o rehabilitaciji sa lečilištima.

Na oglas za besplatan oporavak podneto je oko 37.000 prijava, što je manje u odnosu na lane, kada se prijavilo oko 40.500 građana.

Za sve korisnike koji su ostvarili pravo na besplatnu rehabilitaciju, Fond snosi troškove smeštaja u banji, pun pansion i troškove prevoza.

Ugovorima sa svakom banjom pojedinačno biće preciziran obim terapija koje svaki korisnik mora da dobije, a to podrazumeva lekarski pregled, EKG, laboratorijske analize, sve specijalističke preglede i vizite odeljenskih lekara, kao i najmanje tri vrste terapija u zavisnosti od ocene lekara i oblasti za koju je određena banja specijalizovana.

Fond, takođe, snosi i troškove smeštaja pratilaca slepih lica i dece koja su ostvarila pravo na porodičnu penziju po osnovu nesposobnosti za samostalan život i rad.

Za desetodnevnu rehabilitaciju o trošku Fonda PIO ove godine mogli su da konkurišu korisnici starosnih, invalidskih i porodičnih penzija, odnosno korisnici iz kategorije zaposlenih, samostalnih delatnosti i poljoprivrednika, a najvažniji uslovi bili su da njihova penzija nije viša od 24.980 dinara i da penzioneri ovo pravo nisu koristili u poslednjih pet godina.

Na listama želja korisnika penzija i ove, kao i prošle godine, najčešće su se nalazile Vrnjačka Banja, Koviljača, Niška banja, vrdnički „Termal“, Kanjiža, Ribarska banja…