BEHTEL–ENKA DONIRALA JE NARODNOM MUZEJU KRUŠEVAC SPECIJALNO IZRAĐENU VITRINU ZA BRONZANI MAČ STAR PREKO 3000 GODINA

Mač star preko 3.000 godina iz perioda prelaza iz bronzanog u gvozdeno doba pronađen je prilikom izgradnje Moravskog koridora. Sasvim slučajno otkriven na trasi Moravskog koridora, u blizini sela Koševi, a primetio ga je turski radnik u pesku, koji je o tome obavestio svoje nadređene. Ta vest je došla i do arheologa, koji su odmah preduzeli korake kako bi se ustanovila tačnu lokaciju odakle potiče. Poreklo mu je iz starog rečnog korita, što je inače uobičajen slučaj za ovu vrstu nalaza ratničke opreme i naoružanja. Bronzani mač je sa punom livenom drškom koja je ukrašena nizovima koncentričnih krugova, diskoidna jabučica takođe je ukrašena koncentričnim krugovima. Kompanija Behtel–Enka donirala je Narodnom muzeju Kruševac specijalno izradjenu vitrinu za bronzani mač.

“Hvala što ste me pozvali na ovu specijalnu ceremoniju otkrivanja bronzanog mača. U behtel-Enci cenimo obavezu muzeja da očuva i štiti ovaj prelepi artefakt, i mi smo uvek u obavezi da čuvamo bilo kakve artefakte koje nađemo u toku izgradnje. U partnerstvu smo sa Institucijom za zaštitu spomenika kulture i oni su nam davali savete i pomoć kada god smo nailazili na ovakve situacije, na šta smo zahvalni. Takođe smo radili sa našim poslodavcem Кoridorima Srbije i na početku projekta smo napravili plan pod nazivom „Plan rukovođenja zaštite spomenika“ i u detaljima smo prolazili kako i šta raditi kada god naiđemo na ovakve artefakte, kako se ponašati sa njima i koje agencije zvati, što je važan deo naše obaveze. Ponosni smo na kolege u Behtel Enci, na tim koji je pronašao mač i čuvao ga, i ponosni smo što smo ovde zvanično predali mač muzeju, gde građani Кruševca i Srbije mogu uživatu u njemu u narednim godinama istakao je rukovodilac projekta Behtel enka Šon Mekormak.

Jedinstven, jer je prvi te vrste južno od Save i Dunava, bronzani mač iz praistorije, nađen pored trase Moravskog koridora na periferiji Kruševca, sada je i deo stalne postavke Narodnog muzeja u ovom gradu. Predstavljanju ovog vrednog eksponata u Narodnom muzeju prisustvovao je i gradonačelnik Kruševca Ivan Manojlović.