AKCIJA PREDAJE NELEGALNOG ORUŽJA ULAZI U TREĆU NEDELJU

Akcija predaje nelegalnog oružja traje već dve nedelje. Resorno ministarstvo napravilo je presek. Od 8. maja do nedelje su predata 26.094 komada oružja i 6.333 minsko-eksplozivna sredstva, kao i 1.349.719 metaka različitog kalibra. Nakon 8. juna sledi pooštravanje kazni za nelegalno držanje oružja. Dok se čekaju zvanična rešenja, spekuliše se da će za to minimalna kazna zatvora biti dve godine. Plan je da se broj cevi sa 450.000 spusti na 40.000, odnosno na 10 odsto.

Svi koji bi da se oslobode oružja, bilo da ga poseduju legalno ili bez dozvole, pozvani su da ga vrate najbližoj policijskoj stanici. Međutim, ako nemate dozvolu za nošenje, bolje je da pozovete policiju da dođe po njega. Do 8. juna se ne dokazuje poreklo oružja niti snosi bilo kakava odgovornost za ilegalno posedovanje. To što će policajci upisati podatke samo je zarad vođenja evidencije.

Kaznena politika će biti pooštrena u segmentu koji podrazumeva pooštravanje zatvorske kazne za osobe koje se nađu, pre svega, sa nelegalnim oružjem, zatim i za osobe koje nedaekvatno čuvaju i drže minsko-eksplozivna sredstva i ručne bombe, ali najavljeni su, nezvanično, i veći porezi što će dodatno biti odvraćajući faktor da bi ljudi što više vraćali oružje. Na svaki komad legalnog oružja sada se plaća porez čija visina zavisi od vrste. Za pištolj 3.500 dinara. To znači da će osoba koja ima dva pištolja plaćati 7.000 dinara godišnje, dok bi porez za držanje i nošenje oružja bio od 6.000 dinara. Za pušku je namet veći jer je i oružje veće razorne snage.