600.000 RSD OPŠTINI TRSTENIK OD ŠVAJCARSKE VLADE

Užice i Trstenik su prve dve opštine u Srbiji kojima je Vlada Švajcarske, kroz program „Reforma poreza na imovinu“, uplatila novac za projekte koje su predložili njihovi građani. Užicu je uplaćeno dva miliona i 820 hiljada dinara, a uskoro će dobiti još milion ipo dinara, dok je Trsteniku uplaćeno 600 hiljada dinara.

„Mi smo pozvali svih 44 opštine iz cele Srbije sa kojima radimo da se prijave, i pitaju svoje građane šta misle da je napotrebnije u mestima gde žive. Od ukupne vrednosti svih projekata naš program bespovratno finansira 30 procenata, dok u nekim opštinama i znatno više. Na žalost, nisu se sve opštine odazvale, ali nadam se da uskoro hoće“, kaže dr. Branislav Milić, stručnjak na švajcarskom programu „Reforma poreza na imovinu“.

U Užicu je više od 800 građana predložilo ukupno 31 projekat uređenja javnih površina. Neki od predloga su uređenje javnih površina za najmlađe, rekonstrukciju i uređenje sportskih terena, postavljanje sadržaja za rekreaciju i sport, staza za šetanje, izletišta, mesta za odmor, postavljanje pešačko-zaštitnih ograda, kako u seoskim tako i u gradskoj sredini.

U Trsteniku je 150 građana ukupno predložilo sedam projekata, od toga četiri su iz seoskih mesnih zajednica a tri iz gradskih. Neki od projekata koje su tražili su uređenje javnih površina za decu,  uređenje prostora za okupljanje građana u parku, uređenje trotoara i platoa ispred doma „Stari Trstenik“, kao i uređenje pešačke staze.

„Tokom ovog meseca očekujeo da još neke opštine završe sve potrebne procedure kako bi i njima uplatili novac, i počeli da grade. Ukupno smo izdvojili 16,5 miliona dinara. Naš prvobitno dogovor sa opštinama je bio da se sve završi u prvom kvartalu ove godine, ali zbog aktuelne epidemiološke situacije moguća su i manja odlaganja“, kaže dr. Branislav Milić, stručnjak na programu švajcarske vlade „Reforma poreza na imovinu“.

Švajcarski program „Reforma poreza na imovinu“ radi sa 44 opštine u celoj Srbiji na ažuriranju baze podataka o nekretninama, kao i na boljem uključivanju građana u proces donošenja odluka koje se tiču investicionog dela budžeta.