POJEDINAČNO ŠAHOVSKO PRVENSTVO EVROPE U VRNJAČKOJ BANJI

Šahovski savez Srbije, pod pokroviteljstvom Evropske šahovske unije, organizuje Pojedinačno prvenstvo Evrope 2023, u hotelu “Zepter” u Vrnjačkoj Banji, od 2. do 14. marta 2023. godine.

Oboreni su rekordi po broju učesnika i federacija. 484 takmičara iz 40 evropskih federacija je granica koju će teško moći da dostignu budući organizatori. O snazi turnira govori podataka da učestvuje čak 130 velemajstora i 109 internacionalnih majstora, ukupno 373 nosioca jedne od FIDE šahovskih titula. Iz Srbije učestvuje 97 šahista i šahistkinja, a najviše se očekuje od velemajstora Aleksandra Predkea, Aleksandra Inđića, Velimira Ivića. Na Prvenstvu učestvuju i sve članice ženske reprezentacije Srbije: Teodora Injac, Adela Velikić, Jovana Erić, Tijana Blagojević i Marina Gajčin.

Svečano je u Vrnjačkoj Banji otvoren svojevrsni „Šahovski kutak“ i otkrivena figura Kraljice, izrađena od mermera, a figuru su otkrili predsednik opštine Vrnjačka Banja Boban Đurović, predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić i predsednik Evropske šahovske unije Zurab Azmajaparašvili. Projekat je realizovan zajedničkim snagama Kulturnog i Sportskog centra Vrnjačke Banje.

Prvi čovek Vrnjačke Banje Boban Đurović najavio da će Vrnjačka Banja sledeće godine biti domaćin Svetskog šahovskog kupa kada će prvak sveta u šahu biti proglašen u Banji. „Šah u Vrnjačkoj Banji ima višedecenijsku tradiciju, a dovoljno je podsetiti da su se ovde svojevremeno održavala značajna i prestižna međunarodna takmičenja“ dodao je Boban Đurović, predsednik opštine Vrnjačka Banja.

Celokupni nagradni fond iznosi 100.000 evra, dok će prvoplasirani na turniru dobiti 20.000 evra.