46. FESTIVAL FILMSKOG SCENARIJA U VRNJAČKOJ BANJI

Od 12. do 16. avgusta u Vrnjačkoj banji se održa tradicionalni, 46. Festival filmskog scenarija, jedna od najstarijih manifestacija ove vrste u Srbiji. Na letnjoj pozornici vrnjačkog amfiteatra „Danilo Bata Stojković“, kao i u sali bioskopa publika i stručni žiri u glavnom takmičarskom programu imaće priliku da vide ukupno 13 igranih filmova srpske kinematografije, nastalih između dva festivala. Prisutne je pozdravio  Boban Đurović, predsednik Opštine Vrnjačka Banja.

U trci za nagrade naći će se „Ala je lep ovaj svet“ po scenariju Andreja Šepetkovskog kome je pripala čast da premijernom projekcijom otvori festival, „Heroji radničke klase“, Zlatni dečko“, „Porno priča“, „Kelti“, „Pucnji u Marseju“, „Toma“, „Strahinja Banović“, „Jenga čudna igra“, „Heroji“, „Bilo jednom u Srbiji“, „Nebesa“ i „Leto kada sam naučila da letim“. U znak sećanja na Marka Živića, višegodišnjeg direktora Festivala filmskog scenarija „Gorki list“ ustanovio je od ove godine nagradu „Marko Živić“ za najboljeg mladog glumca ili glumicu.  Prve večeri festivala dodeljene su dve nagrada: „Zlatno pero Gordana Mihića“ Srđanu Koljeviću za izuzetan doprinos scenariju u nacionalnoj kinematografiji i Anđelki Prpić za najbolju glumicu „Zlatnik cara Konstantina“.

Po ugledu na najveće svetske festivale, crvenim tepihom je prošlo preko 300 filmskih stvaralaca: scenarista, glumaca, reditelja, dramaturga i studenata dramaturgije i glume. Pored doajena domaćeg glumišta, publika je pozdravila i mlade glumce iz popularnih TV serija i filmskih ostvarenja, koji će kao gosti festivala predstavljati i nove projekte.Pokrovitelji Festivala su: Filmski Centar Srbije, Kulturni centar Vrnjačke Banje, Opština Vrnjačka Banja, Ministarstvo kulture i informisanja republike Srbije i Turistička Organizacija Vrnjačka Banja.