3D ŠTAMPAČ URUČEN PRVOJ TEHNIČKOJ ŠKOLI U KRUŠEVCU

U kruševačku Prvu tehničku školu stigao je 3D štampač koji su dvojica đaka treće godine ove škole osvojila na takmičenju iz robotike održanom u Osijeku.

 

Štampač su školi svečano uručili predstavnici američke ambasade u Beogradu, koja je finansirala projekat iz koga su kruševački đaci izašli kao pobednici.

 

David Đordjević i Aleksa Savić, đaci treće godine smera mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje, predvojeni mentorkom Zoricom Filipović, profesorkom mašinske grupe predmeta, pobedu su odneli nakon šestomesečnog rada na upoznavanju karakteristika robota, konstruisanju novih delova i prisanju programa za njih, te završne prezentacije, održane u Osijeku.

 

Reč je o projektu Stem, koji je finansirala američka ambasada u Beogradu. Učestvovalo je po osam škola iz Srbije i Hrvatske, a kruševačka Prva tehnička je izabrana na konkursu medju 65 škola iz Srbije. Ekipa je najpre boravila u Petnici gde se upoznavala sa delovima robota, sklapala ga i počela pisanje programa. Usledilo je pravljenje novog dela robota, hvataljki, koje će kasnije poslužiti za zadatak koji podrazumeva prenošenje predmeta sa mesta na mesto, te pisanje programa za taj, produženi, deo robota.