„16 DANA AKTIVIZMA PROTIV NASILJA NAD ZENAMA“

U okviru kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad zenama“ u G.U. Krusevac organizovan je radni sastanak na kome su prisustvovali predstavnici relevantnih institucija koje se bave prevencijom i zastitom zrtava nasilja.

„16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ je globalna, svetska kampanja koju obeležava 1,700 organizacija u preko 100 država sveta. Kampanja počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

Cilj kampanje je podizanje svesti o važnosti pravovremene i adekvatne reakcije u slučaju nasilja nad ženama.

„Ćutanje nije rešenje“ i “ Nisi sama“, neke su od poruka ovogodišnje kampanje, u okviru koje će biti organizovan veliki broj različitih aktivnosti, a današnji sastanak u G.U. Kruševac organizovan je sa predstavnicima Policijske uprave, Centra za socijalni rad, tužilastva, saveta za rodnu ravnopravnost i nevladinog sektora, kako bi se na osnovu podataka doneli predlozi i eventualna rešenja za sprečavanje nasilja i pružila pomoć ženama koje su pretrpele neki oblik nasilja.

Kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ obuhvata četiri važna međunarodna datuma koja povezuju žene, nasilje i ljudska prava:

  1. novembar – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama,
  2. decembar – Svetski dan borbe protiv AIDS-a,
  3. decembar – Međunarodni dan osoba sa invaliditetima,
  4. decembar – Godišnjica Montrealskog masakra i
  5. decembar – Međunarodni dan ljudskih prava.