10 MILIONA DINARA ZA PROGRAME ENERGETSKE EFIKASNOSTI

Kruševac je danas posetila ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović. Tokom radne posete, ministarka je zajedno sa rukovodstvom grada obišla porodicu Jakovljević u Čitluku, koja je u okviru projekta ministarstva “energetska efikasnost” zamenila stolariju na kući. Nakon toga, ministarka sa saradnicima obišla je i prostorije vrtića „Pčelica“, u kojima se izvode elektro-radovi.

Energetska efikasnost jedan od prioriteta energetske politike Srbije. Resorno ministarstvo radi na povećanju energetske efikasnosti, a glavni cilj je da se u narednom periodu smanji potrošnja toplotne i električne energije na nacionalnom nivou. S tim u vezi krajem prošle godine u Gradskoj upravi Kruševac potpisani su ugovori sa 10 domaćinstava koji su dobili subvenciju za zamenu stolarije u okrivu programa energetsko efikasnih domaćinstava. Jedan od njih je Predrag Jakovljević iz Čitluka, čije je domaćinstvo posetila ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Nakon razgovora sa porodicom Jakovljević, ministarka sa saradnicima i predstavnicima grada obišla je i radove koji se izvode u okviru projekta energetska efikasnost na jednom od najvećih vrtića Predškolske ustanove “Nata Veljković”, vrtiću “Pčelica”. Raspisan je i drugi javni poziv, a država je obezbedila nova sredstva za subvencije. Za programe energetske efikasnosti Grad Kruševac je opredelio 10 miliona dinara. Učešće u projektu energetska efikasnost uzele su sve opštine u Rasinskom okrugu.

Energetskom efikasnošću u narednim godinama na nacionalnom nivou smanjiće se potrošnja električne i toplotne energije za 40 odsto, a doprineće i da računi za električnu energiju budu niži za više od 20 odsto.