ZAKON O INVALIDIMA RATA BIĆE USVOJEN DO KRAJA GODINE

Ministar za rad Zoran Đorđević upozorio je danas da smo vrlo stara nacija, sa prosekom od 43 godine i da ćemo se zbog negativnog prirodnog priraštaja uskoro suočiti sa manjkom radne snage, jer neće imati ko da radi. Đorđević je rekao da državni vrh želi da promeni demografsku sliku Srbije, jer „sve što radimo ostaće bez efekta ukoliko nemamo dovoljno mladih ljudi“. Kaže da su izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom samo prva mera države u podsticaju rađanja u Srbiji, a prvi rezultati tih mera se mogu videti tek za deset godina.

 

Na pitanje da li će penzionerima biti vraćena primanja na visinu pre donošenja Zakona o privremenom umanjenju penzija iz 2014. godine, ministar Đorđević je rekao da „penzije nece biti vraćene na 2014. godinu nego će svima biti veće.“

 

Prema njegovim rečima, do kraja godine trebalo bi da bude usvojen Zakon o ratnim veteranima i vojnim invalidima. „Taj krovni zakon ce jasno definisati zaštitu prava veterana koja im garantuje država i tako poboljšati njihov socijalni, zdravstveni i ekonomski položaj“, rekao je Đorđević.