ZABRANA RIBOLOVA NA KEČIGE U SRBIJI

Ministarstvo za zaštitu životne sredine usvojilo je predlog Svetske organizacije za prirodu (WWF) da se zabrani ribolov kečige, što će značajno doprineti obnavljanju populacija ove veoma ugrožene vrste ribe.

 

WWF je u junu objavio studiju koja je pokazala da se kečiga intenzivno lovi u periodu lovostaja kada je to zabranjeno zbog mresta, kao i da se neometano prodaje na pijacama i u restoranima širom Srbije ispod zakonski propisane mere od 40 centimetara, saopštio je WWF.

 

Izmenom „Naredbe o merama za očuvanje i zaštitu ribljeg fonda“ WWF očekuje da će se ova štetna praksa zaustaviti.“Prema Izveštaju o stanju životne sredine u Republici Srbiji tokom 2017. godine izlov kečige povećan je za oko 44 odsto. Verujemo da će zabrana lova na kečige omogućiti da se obnove populacije ove vrste koja je veoma ugrožena i na svetskom nivou. Ovo je veliki uspeh za očuvanje prirode u Srbiji“, istakla je Duška Dimović iz WWF Adria.

 

Prema Crvenoj listi ugroženih vrsta Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN) kečiga je svrstana kao ranjiva vrsta, pre svega usled prekomernog izlova, uništavanja prirodnih staništa i zagađenja.Inicijativu WWF podržali su Ujedinjeni ribolovci Srbije i Asocijacija alasa Srbije.

 

Izvor: rts.rs