ZA O.Š.”NADA POPOVIĆ” E-DNEVNIK NIJE NOVOST

Ove školske godine prvi put u klupe osnovnih škola seo je 63.371 đak prvak, što je za šest hiljada manje nego prošle godine. U 204 škole uvedena je jednosmenska nastava i to u prepodnevnim satima, dok učenici popodne imaju mogućnost da učestvuju u različitim radionicama. Ministarstvo prosvete osmislilo je 50 aktivnosti na koje će učenici moći da utroše popodne. Dodatnu nastavu moći će da pohađaju sva deca od prvog do osmog razreda, ukoliko to žele.

 

Od ove školske godine u svih 1.800 osnovnih i srednjih škola u Srbiji biće uveden elektronski dnevnik. Kao prednost ovog sistema navodi se to da roditelji u svakom momentu mogu da imaju uvid u ocene i izostanke svoje dece, a kako je nastavnicima onemogućen uvid u ocene iz drugih predmeta, ocenjivanje bi trebalo da bude realnije i objektivnije. U 49 odeljenja, za ukupno 1328 učenika, ovaj vid vođenja nastave kroz posebne kabinete za svaki od nastavnih predmeta i ocenjivanje kroz el dnevnik u O.Š. “Nada Popović” zaživeo je pre punih godinu dana.

 

O.Š. “Nada Popović” u svoje učionice ove školske godine primila je 185 prvaka, raspoređenih u 7 odeljenja.

 

Osim e-dnevnika, đaci u 500 škola Srbije o dove školske godine imaće i digitalne učionice, koji će đacima omogućiti da im nastava bude zanimljivija i interaktivnija. Osnovci će se susresti i sa novim školskim predmetima, poput tehnike i tehnologije, fizičkog i zdravstvenog, kao i računarstva i informatike za učenike nižih razreda osnovne škole, a novina koja izaziva najviše pažnje je državna matura, odnosno novi završni ispit za srednjoškolce. Izmene u školstvu će se ticati i ekskurzija, te će tako osnovci nakon povratka sa ekskurzije imati obavezan referat o tome gde su išli i šta su tamo videli. Svaki autobus koji prevozi đake od marta će morati da ima ima pojas za vezivanje svakog deteta u autobusu, a za putovanje koje traje duže od dva dana roditelji će dostavljati podatke o zdravstvenom stanju učenika.